26 iul. 2016 | 13:47

Nu vom mai avea nevoie de ochelari 3D la cinema

ACTUALITATE
Nu vom mai avea nevoie de ochelari 3D la cinema

Un grup de cercetători de la MIT au reușit să creeze o experiență 3D care nu necesită ochelari și poate fi scalată la dimensiunea unei săli de cinema.

De-a lungul anilor, în funcție de fascinația voastră pentru 3D, este foarte probabil să fi văzut mai multe panouri 3D care nu aveau nevoie de ochelari 3D pentru vă oferi o experiență tridimensională. Au existat câteva TV-uri cu astfel de abilități, consola Nintendo 3DS este un exemplu foarte bun al acestei tehnologii, iar câteva telefoane au încercat să câștige adepți prin aceleași trucuri vizuale. Până acum însă, nu au existat tentative pentru aducerea unor experiențe 3D fără ochelari în cinema.

Într-o perioadă în care foarte mulți creatori de TV au anunțat că și-au pierdut complet interesul în dezvoltarea de panouri 3D, Samsung și LG fiind cap de listă, se pare totuși că interesul pentru această tehnologie este departe de a fi murit. Diferența majoră este că în urmă cu câțiva ani au existat companii care încercat să aducă în sufragerie o experiență 3D cât mai verosimilă, iar acum se fac investiții în săli de cinema.

Cel mai interesant upgrade pentru o sală de cinema 3D a fost realizat de către laboratorul de Inteligență Artificială și Știință Computațională de la MIT în colaborare cu Institutul de Știință Weizmann din Israel. Împreună, aceștia au creat o nouă tehnologie pentru display-uri intitulată Cinema 3D. A nu se confunda cu tehnologia 3D a celor de la LG de acum câțiva ani. ,,Ce face Cinema 3D este encodarea mai multor bariere parallax într-un singur display, în așa fel încât fiecare persoană din sală vede o barieră parallax adaptată poziției sale. Acea varietate de perspective este apoi replicată în întreaga sală de cinema printr-o serie de oglinzi și lentile folosind sistemul optic special Cinema 3D.

Per ansamblu, noua tehnologie dezvoltată de MIT nu va veni cu restricția de poziție pe care o au panourile 3D fără ochelari actuale. Nu știm când va ajunge această nouă tehnologie într-o sală de cinema din apropiere, dar nu ar trebui să dureze foarte mult.

mit cinema-3d-how-it-works-differently

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele