Implanturile în creier care pot vindeca paralizia, recompensate cu o sumă imensă
O echipă de cercetători de la Centrul pentru Inginerie Neuronală Senzo-motorie (CSNE) a primit 16 milioane de dolari pentru a-și transforma ideea revoluționară în realitate.
Oamenii de știință de la CSNE, împreună cu specialiști de la MIT și Universitatea din San Diego au venit cu ideea de cipuri implantabile, care pot reda plasticitatea creierului și reanima membrele paralizate. Fondurile vin de la National Science Foundation, iar tehnologia dezvoltată de echipa de experți se învârte în jurul ideii de dispozitive care înregistrează și decodează semnalele electrice formate în creier atunci când omul decide să acționeze în vreun fel. Acestea ar transmite ulterior informația wireless membrului corect, recreând canalele din creier afectate în timpul accidentelor.
„Dispozitivele noastre implantabile vor să restabilească conexiunile pierdute prin decodarea semnalelor cerebrale și stimularea părții potrivite a coloanei, permițând persoanei să se miște din nou”, a explicat Rajesh Rao, director al CSNE. Acesta crede că cipurile implantabile devin un factor necesar în medicină. Într-un interviu acordat Seattle Times, Rao a admis, totuși, că principala provocare pentru echipă este să dezvolte algoritmi capabili să descifreze corect semnalele creierului, apoi să le transmită în partea corectă a corpului, pentru a evita comenzi greșite.
Momentan, implanturile vor fi testate pe animale, dar vor intra în teste pe oameni în următorii cinci ani. Între timp, CSNE lucrează și la stimulatori cerebrali care pot trata boala Parkinson. Oricum, viitorul medicinei se arată destul de high-tech.