Identitatea premierului Dacian Cioloș, folosită în mod ilegal pe Facebook
Cineva se folosește de numele premierului Dacian Cioloș pe Facebook.
În ciuda sumelor uriașe investite de Facebook în securitate, rețeaua socială încă nu este un mediu perfect. Din păcate, situații precum cele în care o persoană se folosește în mod ilegal de identitatea alteia cu greu pot fi prevenite, iar o victimă recentă este chiar premierul Dacian Cioloș.
Potrivit celor de la News.ro, un utilizator al rețelei sociale s-a folosit în ultima perioadă de numele și poza prim-ministrului, comentând la unele postări. Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Executivului, a declarat că guvernul României i-a contactat pe reprezentanții Facebook în legătură cu situația respectivă.
Probabil că persoana responsabilă ar fi putut continua să se folosească de numele lui Dacian Cioloș dacă nu ar fi răspuns unui anunț al jurnalistei Melania Medeleanu, care scria că renunță la televiziune pentru a se dedica unor proiecte personale.
”Super! Felicitări pentru asumarea chemării Sufletului. E minunat când o pasăre ȘTIE că e liberă să zboare oricât de sus, în infinitul credinței ca e creată pentru a face bine celorlalți. Abia atunci Cerul se întâlnește cu Pământul!”, a comentat persoana care folosește numele prim-ministrului. Ce-i drept, replica nu este una revoltătoare și nu insultă pe nimeni, însă ne îndoim de faptul ca Dacian Cioloș ar începe vreodată un comentariu cu cuvântul ”Super”.
În urmă cu mai multă vreme, un inginer expert în securitatea online, angajat la Flipkart a reușit să exploateze o vulnerabilitate importantă din Facebook, cu ajutorul căreia putea vedea mesaje ale oricărui utilizator, informații despre carduri, imagini personale și multe altele.
Cum a reușit să facă acest lucru? Foarte simplu. Inginerul s-a folosit de procedura prin care o persoană își poate reseta parola atunci când a uitat-o. În mod normal, în astfel de situații, utilizatorii sunt nevoiți să introducă adresa de e-mail, numele de utilizator, numărul de telefon, după care vor primi și un cod de 6 cifre cu ajutorul căruia se pot autentifica din nou.
Pentru site-ul standard, sunt acceptate doar 12 încercări. Dar Prakash a descoperit că versiunea beta de Facebook (folosită de dezvoltatori, dar care permite oricui să-și acceseze profilul) nu are limite în ceea ce privește încercările.