Cine este savantul care a brevetat controlul creierului prin intermediul TV-ului
Am mai spus și în articole mai vechi că nu ne pasionează deloc teoriile conspirației, dar faptul că televizorul nu are cel mai prietenos efect asupra creierului nu mai pare de mult timp un simplu mit.
[related]
Noțiunea de control al minții prin intermediul TV-ului nu pare doar o poveste menită să sperie copiii înainte de culcare sau să îi țină departe de desene. Există studii întregi, efectuate de oameni cu expertiză, care demonstrează că televiziunea ar putea fi folosită pentru a controla mintea umană. Desigur, nu ar fi legal și nici moral, așa că e improbabil ca toți să fim niște marionete ale marilor corporații, maneverate prin televizor. Totuși, influența tv-ului asupra creierului există, dar nu e atât de dramatică. Ca să nu te plictisim cu foarte multe explicații științifice, probabil ai simțit și tu, dacă te-ai uitat la televizor mai mult de câteva ore, cum intri într-un soi de transă.
Senzația aceasta este, în mare parte, provocată de lumina radiantă produsă de tehnologia cu raze catodice din televizor (acea “pâlpâială” a ecranului), care comută undele cerebrale într-o stare alfa, o stare mentală pe care o asociem cu relaxarea profundă. La majoritatea oamenilor, după doar 30 de secunde de privit la televizor, creierul începe să producă unde alfa, ce indică rate ale activităţii cerebrale mult scăzute. În plus, nu e chiar o noutate faptul că atunci când te uiți la TV, depui un efort cognitiv aproape nul și nici nu îți activezi prea tare gândirea critică. De asemenea, îți afectează considerabil și capacitatea de atenție, precum o arată și un studiu realizat la Universitatea Iowa, citat de Cracked. În video-ul de mai jos, Dimitri Christakis explică destul de bine problema, raportându-se la copii. Totuși, merită ascultat, mai ales pentru că nu prezintă niciun fel de teorii ale conspirației, ci explicații medicale:
După cum am specificat și mai sus, asta nu înseamnă că ar trebui să îți arunci televizorul pe geam, pentru că e cel mai mare inamic al tău, iar toate marile corporații ale lumii te spală pe creier prin intermediul lui. Paranoia nu e o virtute decât în anumite situații, iar asta nu e una dintre ele. Totuși, e bine să știi că toată chestiunea cu controlul minții prin intermediul TV-ului ar putea fi posibilă, dar nu neapărat probabilă.
Hendricus G. Loos, omul care a gândit controlul minții prin TV
Cine a fost, totuși, primul care s-a gândit la faptul că mintea umană poate fi influențată atât de mult de televizor? Asta nu putem ști sigur, dar potrivit unui patent pe care îl poți cerceta aici pe îndelete, cel care a brevetat ideea e Hendricus G. Loos. Brevetul a fost publicat în 2003, iar ideea e cam aceeași pe care am explicat-o mai sus: „monitoarele computerelor și cele ale televizoarelor pot emite câmpuri electromagnetice la frecvențe joase, doar prin pulsarea intensității imaginilor afișate. Experimentele au arătat că o rezonanță senzorială de ½ Hz poate avea acest efect asupra subiectului aflat în proximitatea monitorului”.
În continuare, este explicat felul în care aceste rezonanțe pot fi adaptate în funcție de platformă, fie că vorbim de un computer, fie de un televizor. În orice caz, aceste pulsări despre care vorbete Hendricus G. Loss, sunt atât de slabe încât sunt subliminale, și, după cum menționează chiar el, „deschid calea către aplicații nu tocmai bine intenționate ale invenției, oamenii fiind expuși unei manipulări ale sistemelor nervoase pentru a servi scopurilor altcuiva”. Mai are o serie de patente, majoritatea pe aceeași temă a controlului minții prin diverse metode, și le poți vedea aici.
De exemplu, în unul dintre studii, numit Remote magnetic manipulation of nervous systems, Hendricus G. Loss vorbește despre felul în care câmpurile magnetice oscilatoare, puse în contact cu țesutul biologic, pot influența nervii umani. „Câmpurile magnetice oscilatoare, cu o amplitudine între cinci femtotesla și 50 nanotesla pot fi folosite pentru a manipula sistemul nervos uman. Consecințele fizice observabile ale rezonanței includ relaxarea, starea de somn și excitația sexuală, în funcție de frecvența folosită și de localizarea și durația aplicației câmpului magnetic”.
[readmore]
Dorindu-ne să aflăm dacă acest Hendricus G. Loos a existat și dacă nu este vreun alt pseudoinventator, am valorificat resursele pe care Google ni le pune la îndemână. Aparent, nu doar că a existat începând cu data de 18 decembrie 1925, dar Universitatea din California îl menționează drept lector de fizică, în anul 1963. De asemenea, în 1990 a publicat o carte numită Quadratic Hadamard Memories II. Adaptive Stochastic Content. Addressable Memory, care e disponibilă pe Amazon la prețul de 100 de dolari.
Așadar, ai putea crede că studiile pe care le-a realizat în domeniul sensibil al controlului minții prin tehnologie se bazează pe o expertiză dobândintă în timpul unei cariere. De asemenea, a mai lucrat și pentru Douglas Aircraft Co, companie care a produs avioane de luptă pt armata SUA, până în 1967. A mai lucrat și pentru DARPA, despre care știm că s-a specializat considerabil pe dezvoltarea de cipuri implantabile în creier, prin intermediul unei companii numite Laguna Research LAB.
Pe internet nu e disponibilă nicio fotografie a misteriosului savant. Ca un bonus, pe Ancestry i-am găsit și adresa oficială, precum și confirmarea faptului că s-a născut în 1925. Strada pe care locuia sau încă locuiește arată așa: