04 nov. 2016 | 10:49

Hackerul care a publicat poze nud cu vedete, condamnat la închisoare

ACTUALITATE
Hackerul care a publicat poze nud cu vedete, condamnat la închisoare

Cu siguranță vă amintiți de întâmplarea din 2014, când au ajuns pe internet fotografiile nud a zeci de vedete de la Hollywood.

Cel puțin 50 de conturi iCloud de Apple ale celebrităților și 72 de conturi de Gmail au fost sparte de către Ryan Collins, un bărbat în vârstă de 36 de ani, din Lancaster, Pennsylvania. Printre vedetele ale căror poze personale au ajuns pe internet se numără Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst, Avril Lavigne, Kate Hudson și Rihanna.

Collins a convins vedetele să își divulge parolele prin trimiterea de mailuri care păreau să vină din partea Apple sau Google. În unele cazuri, a folosit un software personalizat pentru a descărca întregul backup de iCloud al victimelor pentru a căuta fotografii nud. Asta înseamnă că deși unele vedete nu trimiseseră poze nud prin mail, Collins le-a sustras din backup-ul online făcut de iPhone.

Directorul adjunct al FBI, David Bowdlich a vorbit despre această situație, la începutul acestui an:

“Prin accesarea ilegală a detaliilor intime ale vieții personale victimelor sale, Collins a încălcat intimitatea lor și a făcut mulți oameni să se confrunte cu o perioadă lungă de stres emoțional, jenă și sentimente de nesiguranță. Vedem în continuare atât celebrități, cât și victime din toate categoriile de viață cum suferă consecințele acestei infracțiuni și cum încurajează utilizatorii de dispozitive conectate la Internet să-și consolideze parolele și să fie sceptici atunci când răspund la e-mailuri care solicită informații cu caracter personal.”

Nu există nici o dovadă care să-l incrimineze direct pe Collins pentru publicarea fotografiilor pe internet. În schimb, s-a descoperit că acesta avea o colecție personală de fotografii nud începând cu luna noiembrie 2012 până în septembrie 2014, când au fost publicate.

Collins a fost condamnat la închisoare timp de 18 luni, iar această situație ar trebui să fie o lecție pentru toată lumea. După cum scriu și cei de la ESET, nu e suficient să folosești o parolă pentru a-ți proteja intimitatea, ci e de preferat să activezi autentificarea în doi pași.