09 mart. 2016 | 16:28

Google obligată să dezvăluie identitatea creatorilor de review-uri negative

ACTUALITATE
Google obligată să dezvăluie identitatea creatorilor de review-uri negative

După lungi dezbateri legate de atitudinea Apple în fața judecătorilor din Statele Unite, a venit momentul ca Google să aibă o problemă gravă în ceea ce privește protejarea identității internauților care se bazează pe serviciile sale.

La nivel global, foarte mulți dintre noi iau o decizie legată de un produs sau un serviciu pornind de la review-uri online. Indiferent dacă vă doriți un televizor sau cochetați cu o vacanță în Olanda, înainte să cheltuiți banii efectivi, vă asigurați că opiniile internauților despre iminenta voastră investiție sunt pozitive. După cum v-ați dat seama însă, sistemul de review-uri online este departe de a fi perfect, iar foarte mulți troli și-au făcut un obicei din a desființa baruri, restaurante, hoteluri și multe alte stabilimente prin simplul fapt că au o conexiune la internet și o tastatură. În curând însă, trolii se pare că nu se vor mai putea ascunde în spatele anonimatului, dar Google cedează presiunilor unui tribunal din Amsterdam.

Totul a început cu review-urile primite de o creșă din Olanda pe pagina sa de Google+. Mai multe persoane au afirmat, în mod malițios, că orice copii trimiși acolo vor fi agresați. Reprezentanții creșei au înaintat o cerere la Google, cu argumente și link-uri către multiple alte review-uri pozitive, în speranța că acelea vor fi șterse. Nu a fost deloc așa, oficialii Google afirmând că ștergerea review-urilor ar reprezenta o încălcare a dreptului la exprimare. În acest circumstanțe, cazul a ajuns în fața unui judecător din Amsterdam, cu Google ca pârât.

Nu a trecut mult până când Google a ieșit vinovat în această situație, fiind obligată de tribunal să facă publice IP-urile și detaliile de contact ale persoanelor din spatele acelor review-uri. ,,Am primit decizia tribunalului și o analizăm, dar nu avem nimic altceva de împărtășit momentan.” Nu se știe momentan dacă gigantul din Mountain View va ceda presiunilor, dar, în orice caz, acesta ar putea fi un precedent periculos la nivel global.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele