20 aug. 2016 | 10:35

Geamurile de la următoarea ta casă ar putea fi făcute din lemn

ȘTIINȚĂ
Geamurile de la următoarea ta casă ar putea fi făcute din lemn

În viitorul apropiat, geamurile de la casa ta nu vor fi făcute din sticlă, ci din lemn. Nu îți face griji – asta nu înseamnă că vei locui într-o peșteră prost iluminată. 

Cercetătorii de la Universitatea Maryland au descoperit o metodă de a produce ferestre din lemn transparente și foarte rezistente. Echipa folosește un proces brevetat pentru a conferi transparență lemnului și pentru a-i crește durabilitatea.

„Sticla are capacități limitate în ceea ce privește gestionarea luminii și nu izolează bine căldură. Pentru prima dată, lemnul transparent poate fi folosit pe post de material de construcție, având mai multe avantaje în comparație cu sticla”, spune Liangbing Hu.

Astfel, el spune că lemnul are o transparență mai bună, o difuzie optică superioară (care permite distribuirea uniformă a lumii pe toată durata zilei), izolare termică foarte bună.

În plus, sticla este destul de fragilă, iar lemnul transparent dezvoltat de oamenii de știință poate absorbi șocurile foarte eficient, lucru care-l face aproape indestructibil în comparație cu sticla.

Procesul prin care lemnul devine transparent nu este atât de complicat pe cât ați crede. În primul rând, lemnul este scufundat în leșie pentru a se elimina lignina. Asta se traduce în eliminarea culorii maro, dar și eliminarea posibilității ca lemnul să fie afectat de insecte. După ce capătă un oarecare grad de transparență, lemnul este acoperit cu rășină epoxidică, pentru a fi întărit. Rezultatul final poate fi comparat cu sticla opacă și poate fi folosit cu ușurință în construcții.