28 sept. 2016 | 10:58

Elon Musk a dezvăluit nava spațială ce va duce oameni pe Marte

ACTUALITATE
Elon Musk a dezvăluit nava spațială ce va duce oameni pe Marte

Nava spațială ce va duce oameni pe Marte, în cadrul proiectului SpaceX, a fost dezvăluită recent de către Elon Musk.

Fondatorul și CEO-ul Space X, Elon Musk, a dezvăluit publicului nava spațială ITS, sau Interplanetary Transport System. Aceasta va combina cea mai puternică rachetă construită vreodată cu o navă proiectată să transporte cel puțin o sută de persoane către Planeta Roșie în cadrul unui singur zbor.

ITS va fi, în principiu, o variantă mult mai mare a Falcon 9. Cu toate acestea, booster-ul ITS, cu o înălțime de 77,5 metri, va avea 42 de motoare Raptor. Alături de nava de transport, sistemul va avea o înălțime de 122 de metri, devenind astfel cel mai mare sistem de zbor spațial creat vreodată.

Nava de transport va avea o înălțime de 49,5 metri și o lățime de 17 metri, având 9 motoare Raptor dedicate. Nava va putea transporta până la 200 de oameni, conform spuselor lui Musk. Cel mai probabil, va fi dotată și cu săli de cinema, de lectură și un restaurant, având în vedere că temerarii îmbarcați pe aceasta vor avea o experiență extrem de diferită decât cea a astronauților NASA ce au mers pe Lună.

Motoarele Raptor ar ajuta nava să ajungă la Marte în doar 80 de zile, în funcție de pozițiile exacte ale Planetei Roșii, dar și ale Terrei. Călătoria este extrem de rapidă, având în vedere că tehnologia actuală ne permite să ajungem pe Marte în cel puțin șase luni.

Elon Musk speră ca, în viitor, o adevărată flotă colonială să ia drumul Planetei Roșii. Acesta estimează că peste 1.000 de nave spațiale de acest fel ar putea merge către Marte la intervale de 26 de luni, arată space.com.

Navele vor ateriza pe Marte folosind retropropulsie supersonică și nu se vor baza pe parașute, astfel că aterizarea va fi extrem de lină. De asemenea, navele vor fi create astfel încât să se poată întoarce înapoi pe Pământ, astfel că cei cărora nu le priește noua lume se pot întoarce acasă.