07 oct. 2016 | 10:46

Din „Black Mirror” în realitate: o femeie vorbește cu prietenul ei decedat printr-o inteligență artificială

ACTUALITATE
Din

Dacă ai urmărit Black Mirror, probabil că povestea de mai jos îți va da fiori, pentru că transpune în realitate unul dintre cele mai emoționante episoade din fascinantul serial distopic.

În episodul „Be Right Back”, o avem pe Hayley Atwell, o văduvă care nu e pregătită să treacă peste moartea soțului ei. Așadar, apelează la un serviciu care se ocupă cu încărcarea „conștiinței” omului la care clientul nu e pregătit să renunțe într-un cloud, astfel încât să poată exista în continuare o comunicare cu el.

În serial, Hayley își pierde controlul și trece, în scurt timp, la o versiune extremă a serviciului: un android care arată ca omul iubit, cu toate cunoștințele despre el implantate într-o cyber-conștiință. Androidul vorbește ca Ash, arată ca Ash și se comportă ca Ash, dar, totuși…nu e Ash. Cei de la The Verge au publicat o poveste lungă și fascinantă despreo femeie care a reușit să transforme această idee controversată în realitate,

Numele ei e Eugenia Kuyda și lucrează ca inginer. Aceasta a reușit să încarce conștiința digitală a celui mai bun prieten, Roman Mazurenko, într-o interfață robotică, cu care comunică în mod constant. Mai mult decât atât, Kuyda a fondat un startup bazat pe inteligență artificială, numit Luka. Există o aplicație disponibilă pentru iOS prin intermediul căreia poți avea conversații cu fantoma digitală a lui Mazurenko, fie în engleză, fie în rusă. Tot ce trebuie să faci e să menționezi @Roman, în momentul în care scrii un mesaj.

Articolul The Verge e un elogiu impresionant adus lui Mazurenko, o sărbătorire a reușitei lui Kuyda și o reflecție asupra moralității tututor acestor evenimente. Kuyda a confirmat că Black Mirror a inspirat-o și că a frământat-o destul de mult decizia de a-l transforma pe Roman într-un robot pe care să îl aibă aproape în continuare.

Deși știm că moartea e inevitabilă, oamenilor le e extrem de greu să accepte că, la un moment dat, îi vor pierde pe cei dragi. Întrebarea principală e dacă o tehnologie precum cea dezvoltată de Kuyda i-ar ajuta pe utilizatori să facă față durerii mai ușor sau dacă, dimpotrivă, ar prelungi-o și i-ar determina să se ascundă în negare.