29 nov. 2016 | 12:41

Diamantele ar putea transforma deșeurile nucleare în baterii

ȘTIINȚĂ
Diamantele ar putea transforma deșeurile nucleare în baterii

Cercetătorii din cadrul universității din Bristol ar putea ajuta la rezolvarea unei probleme majore din ziua de azi.

Una dintre cele mai mari probleme ale secolului actual este cea a deșeurilor nucleare. După cum scrie și site-ul New Atlas, cea mai mare problemă nu este legată de eliminarea lor, ci de stocarea lor sigură pentru o durată mare de timp. În prezent, există o multitudine de soluții prin care putem scăpa de reziduurile nucleare, însă acestea conțin un număr de izotopi radioactivi care sunt utilizați în industrie și în medicină, sau care pot fi procesați pentru a produce mai mult combustibil.

Prin urmare, mulți oameni de știință au încercat să găsească o modalitate prin care să păstreze asemenea materiale în siguranță, pentru a fi folosite ulterior. Britanicii,de exemplu, au venit cu o idee foarte interesantă. În țara lor, mai multe reactoare cu vechimi de peste 50 de ani sunt scoase din funcțiune în această perioadă, astfel că autoritățile vor fi nevoite să găsească o soluție pentru cele peste 100.000 de tone de blocuri de grafit clasificate drept reziduuri nucleare.

Din câte se pare, radiațiile din reactoare a transformat o parte din carbonul inert în carbon-14 radioactiv. Cercetătorii din Bristol sunt de părere că, în loc de a fi îngropate, blocurile ar putea fi transformate în diamante care generează electricitate. Acestea se bazează pe principiul conform căruia un diamant creat de om poate produce curent electric, atunci când este expus radiațiilor. Prin urmare, este posibilă construirea unei baterii lipsită de emisii și care nu presupune costuri de întreținere.

Pentru a produce bateriile, blocurile sunt încălzite, iar gazul c-14 este colectat și transformat în diamante cu ajutorul temperaturilor înalte și al presiunilor scăzute. Odată formate, particulele beta emise de c-14 interacționează cu cristalul, producând electricitate. Diamantele radioactive sunt acoperite cu un alt strat protector, astfel că oamenii nu vor fi expuși unor cantități periculoase de radiații.

”Am ales carbon-14 deoarece emite radiații pe o rază scurtă, care pot fi absorbite ușor de orice material solid. Acestea fac din el un material prea periculos pentru a fi atins cu pielea, dar în cazul în care este inclus într-un diamant, radiațiile nu pot scăpa. De fapt, diamantul este cea mai rezistentă substanță cunoscută de om, astfel că nu există alt element care ar fi oferit mai multă protecție”, a declarat neil Fox.

Bateriile nu oferă o cantitate uriașă de energie, însă ar putea produce jumătate din capacitatea lor și după 5730 de ani de funcționare. Prin urmare, ele ar putea fi folosit în cazul dispozitivelor care au nevoie de puțină energie, dar și de o autonomie extrem de mare.