16 nov. 2016 | 14:12

De ce vor chinezii să-ți modifice structura genetică

ȘTIINȚĂ
De ce vor chinezii să-ți modifice structura genetică

Cercetătorii chinezi au injectat un om cu celule modificate genetic cu ajutorul tehnologiei CRISPR-Cas9.

În luna aprilie a anului trecut, oamenii de știință chinezi au reușit, pentru prima dată, să modifice gene din embrioni umani. Echipa de cercetători a făcut experimentul acela pe embrioni neviabili, pe care i-a injectat cu o enzimă CRISPR/Cas9, care lipește și desparte ADN-ul în diverse porțiuni. Complexul de enzime poate fi programat pentru a ţinti către o anumită genă afectată, care este apoi înlocuită sau reparată cu ajutorul unei molecule introduse în același timp.

Cazul respectiv reprezenta o premieră, întrucât sistemul fusese folosit în celule adulte umane şi în embrioni de animale, dar niciodată în embrioni umani. Acum, potrivit Nature Research, cercetătorii chinezi au reușit să stabilească o nouă premieră, injectând un om cu celule modificate genetic cu ajutorul tehnologiei CRISPR-Cas9. Cercetătorii de la Universitatea Sichuan din Chengdu au administrat celulele respective unui pacient bolnav de cancer pulmonar care ia parte la un test special, în data de 28 octombrie. Liderul echipei ar fi un oncolog numit Lu You.

În cazul de față, cercetătorii vor să folosească tehnologia CRISPR pentru a elimina genele nedorite, prezente în celulele imunitare și care ar putea cauza răspândirea cancerului. Testul ar fi trebuit să înceapă în luna august a acestui an, dar ar fi avut parte de o întârziere din cauza unor probleme legate de culturile de celulele editate.

În mod interesant, unii oameni vorbesc deja despre o rivalitate majoră între americani și chinezi în acest sector. Proiectul americanilor este finanțat de miliardarul Sean Parker și a fost deja aprobat în acest an. Cu toate acestea, testele vor începe pe parcursul anului 2017, la Universitatea din Pennsylvania. Chinezii le vor administra celulele altor nouă pacienți, care vor putea beneficia de maximum patru injecții separate. Aceștia se vor concentra, în mare parte, asupra posibilelor efecte adverse.