26 nov. 2016 | 09:32

De ce unii oameni au o mică gaură în zona urechii

ACTUALITATE
De ce unii oameni au o mică gaură în zona urechii

Deși șansa de a vedea asta este rar, poate că ai observat unii oameni care au o asemenea gaură în zona urechii. 

Această gaură este destul de dificil de sesizat, deoarece este extrem de mică, așa cum se vede și în imagine. Gaura apare în partea unde partea de sus a cartilajului urechii se unește cu fața. Poate că ai fost tentat să crezi că o asemenea gaură este un vestigiu al vreunui piercing pe care respectivii oameni l-au avut în trecut, dar dacă te-ai gândit la asta, atunci te-ai înșelat.

O astfel de gaură în zona urechii este o apariție extrem de rară: doar 0,1% din populația Statelor Unite au așa ceva, iar în Marea Britanie, aproximativ 0,9% din oameni au o astfel de trăsătură. În mod interesant, în Asia și în unele părți din Africa, această gaură este întâlnită la 4-10% dintre indivizi, conform unui studiu citat de iflscience.com. Așa cum poate pare evident, oamenii care au strămoși din Africa și din Asia au cele mai mari șanse să aibă o astfel de gaură în zona urechii.

Aceasta este o tulburare congenitală cunoscută ca sinus preauricular. Trăsătura fizică în sine este inofensivă, dar poate prezenta un risc de infecție pentru cei ce nu se spală suficient de bine. Apariția acestui sinus este cauzată de primul și al doilea arc faringian. Acestea sunt existente în cadrul tuturor vertebratelor și apar în timpul dezvoltării embrionice. În cazul mamiferelor, aceste arcuri faringiene creează structura capului și a gâtului, dar în cazul peștilor, contribuie la formarea branhiilor.

Această conexiune ciudată l-a făcut pe Neil Shubin, biolog evoluționist, să considere că această gaură reprezintă urmele branhiilor, ce au dispărut în urma evoluției. Teoria încă nu a fost testată, dar având în vedere că avem coccis, apendice și ni se face pielea de găină, toate acestea viind vestigii evolutive, nu e imposibil ca și sinusul preauricular să fie o astfel de trăsătură.