29 sept. 2016 | 10:46

De ce ni se face sete înainte de culcare

ACTUALITATE
De ce ni se face sete înainte de culcare

Multora dintre noi ne se face sete înainte să dormim, iar ceasul mecanismul de funcționare al ceasului biologic al creierului poate explica ce se întâmplă.

Cercetările au fost efectuate pe o serie de șoareci și oferă primele informații cu privire la modul în care ceasul biologic reglează o funcție fiziologică. Oamenii de știință știau deja că rozătoarele au tendința de a bea mai multă apă în ultimele două ore dinainte de a merge la somn. De asemenea, aceștia au descoperit că, dacă șoarecii sunt privați de apă în acest interval de timp, deshidratarea va atinge nivele semnificative la finalul ciclului de somn.

Așadar, nevoia de a bea apă înainte de culcare reprezintă un mecanism de prevenire din partea creierului, ce are ca scop menținerea unui nivel optim de hidratare și a stării de sănătate a animalului.

Oamenii de știință au căutat să afle care este mecanismul ce activează starea de sete. Știm deja că în creier există un senzor de hidratare ce are neuroni responsabili de senzația de sete. Astfel, cercetătorii s-au întrebat dacă zona nucleului suprachiasmatic, sau SCN, ce are ca scop reglarea ritmului circadian, poate comunica cu neuronii pentru sete.

Echipa a suspectat că vasopresina, o neuropeptidă produsă de SCN, ar avea un rol critic. Pentru a confirma ipoteza, echipa a folosit celule ce devin fluorescente în prezența vasopresinei. Au aplicat aceste celule țesutului din creier și au stimulat zona SCN.

Echipa, condusă de Charles Bourque, profesor de neurologie la McGill University, s-a folosit de optogenetică (o tehnică ce folosește lumina laser pentru a activa neuronii) pentru a descoperi dacă vasopresina stimulează neuronii responsabili cu senzația de sete. Șoareci ai căror neuroni responsabili de vasopresină au o moleculă activată la lumină au fost folosiți, iar cercetătorii au putut arăta astfel că vasopresina activează neuronii de sete, scrie futurity.org.

”Deși studiul a fost efectuat pe rozătoare, ne oferă o explicație cu privire la senzația de sete dinainte de culcare”, afirmă Bourque. ”Mai mult, noile descoperiri despre modul în care ceasul execută un ritm circadian are aplicații pentru evenimente ca lucrul în schimburi. Toate organele noastre urmează ritmul circadian, ce le optimizează funcționarea. Lucrul în schimburi forțează oamenii să funcționeze în afara ritmului normal, iar asta poate afecta sănătatea. Înțelegând cum funcționează ceasul biologic, avem potențialul de a face mai multe în privința reglajului acestuia.”