16 nov. 2016 | 17:26

Cum ”tragi” o fereastră sau un fișier pe Mac, folosind trei degete

ACTUALITATE
Cum ”tragi” o fereastră sau un fișier pe Mac, folosind trei degete

Cei de la Apple au fost destul de avangardiști în privința introducerii gesturilor pe Mac. Din păcate, nu toate au fost păstrate odată cu trecerea anilor și cu versiunile ulterioare de macOS.

Cea mai mare schimbare a putut fi observată în momentul introducerii primelor MacBook-uri cu Force Touch. Din cauza faptului că o serie de gesturi puteau fi realizate printr-o apăsare cu o forță sporită pe trackpad, modul ,,clasic” de a le realiza a fost dezactivat. În acel context, posesorii de MacBook-uri care au fost produse înainte de 2015, au avut de suferit. Mai mult decât atât, deși Apple a integrat un sistem prin care puteți reactiva ,,drag-ul” cu trei degete, respectiva setare nu se găsește în setările de Trackpad din System Settings, cum ar fi fost normal.

Din fericire, soluția este tot în System Preferences, accesibil cu un click pe mărul din stânga sus, dar implică să intrați la Accesibilitate – setările dedicate în mare parte persoanelor cu handicap. În meniul din partea stângă, accesați Mouse & Trackpad. Click pe Trackpad Options în partea de jos a paginii de setări pe care o veți vedea în jumătatea dreaptă a ferestrei. Imediat se va afișa o fereastră din partea de sus a ferestrei de accesibilitate, unde trebuie să bifați Enable Dragging. Imediat după vă vor fi disponibile mai multe opțiuni. Pe voi vă interesează Three fingers drag. Confirmați modificarea cu Ok și închideți System Preferences.

După ce ați urmat pașii detaliați mai sus, imediat veți putea profita de funcția activată. Nu este necesară repornirea sistemului. Din acel moment, puteți trage o fereastră cu trei degete apăsate pe bara de titlu, puteți instala un program trăgând aplicația din kitul de instalarea în Applications și, nu în ultimul rând, puteți copia sau muta un document dintr-un director într-altul de pe harddisk. Beneficiile sunt semnficative și, în scurt timp, gestul vi se va părea natural.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele