01 feb. 2016 | 12:42

Cum poți rula Windows 95 pe un browser fără nici un plugin

ACTUALITATE
Cum poți rula Windows 95 pe un browser fără nici un plugin

Cum mulți dintre voi erați, probabil, fie copii, fie adolescenți în anii ’90, sigur vă aduceți aminte cu nostalgie de sistemele de operare care au făcut din Microsoft gigantul zilelor noastre: Windows 95 și Windows 98.

Deși Windows 98 este cumva fratele mult mai mare și mai popular al lui Windows 95, cel din urmă a fost cel care a introdus pe piața de larg consum interfața grafică dezvoltată de Microsoft pentru Windows NT. Cum Windows NT a fost un sistem de operare dedicat serverelor și al calculatoarelor avansate (pentru 1993), Windows 95 a fost cel care a întipărit în subconștientul publicului designul clasic al butonului de start în stânga jos, iconița de My Computer, File Explorer, precum și seria de browsere Internet Explorer.

Dacă nostalgia și curiozitatea de a revedea un sistem de operare Microsoft acum 21 de ani,  Andrea Faulds, un scoțian de 19 ani (aparent nu era nici măcar în viață când Windows 95 făcea furori) a reușit să emuleze Windows 95 în orice browser fără nici un plugin.

Folosindu-se de emscripten, un emulator de C și C++ pentru JavaScript la viteze native, dezvoltatorul scoțian a reușit să ruleze un sistem de operare întreg doar prin intermediul Internetului, lucru de altfel deloc neglijabil. Cu ajutorul emulatorului, oricine are Java instalat poate rula fără probleme sistemul de operare Microsoft direct în browserul lui.

Din păcate, emularea făcută prin JavaScript în acest moment nu este tocmai perfectă, emulatorul riscând uneori să cedeze. Chiar și așa, doar câteva secunde de călătorie înapoi în timp îți va permite să vă reamintești cum era să descoperi pentru prima oară cum funcționează un calculator. Asta, evident, dacă nu erai deja un maestru al MS-DOS-ului.

UPDATE: din cauza traficului mare, site-ul care rulează Windows 95 este cel mai probabil picat.