Cum micșorezi consumul de date mobile pe iPhone
Pentru că este foarte probabil să nu aveți un abonament de date cu trafic nelimitat, ar fi bine să știți cum puteți micșora consumul de date celulare pe iPhone.
[related]
Versiunile recente de iOS facilitează managementul mult mai precis al consumulului de date mobile. Cea mai mare parte a timpului, mai ales în România, o petreceți în preajma unor rețele WiFi. Când sunteți însă în deplasare sau v-a picat internetul acasă și vreți să vă folosiți telefonul ca hotspot portabil, ar fi bine să aveți câteva informații pentru evitarea unor facturi generoase. La cât de repede funcționează internetul pe mobil în 2016, ar fi păcat să nu știți cum se mănâncă traficul vostru de date celulare pe iPhone.
Date celulare pe iPhone – cât trafic ați consumat
În același loc în care sistemul de operare vă oferă o viziune de ansamblu asupra aplicațiilor care au acces la date celulare pe iPhone, puteți vedea și o statistică foarte concludentă legată de traficul generat până la această oră. În plus, acea statistică este foarte ușor de resetat și nu include sub nici o formă monitorizarea traficului WiFi pentru a vă încurca inutil. Pentru a reiniția valorile din meniul de Date Celulare, ar fi bine să mergeți până la capătul inferior al listei și să optați pentru Resetați statistici. Din acel moment, toate măsurătorile realizate anterior vor fi reduse la zero. În plus, veți putea vedea cât a consumat fiecare aplicație mobilă pe care o aveți instalată într-un format intutitiv și detaliat.
În meniul Configurări, Conexiunea Celulară este foarte ușor de identificat și e suficient să faceți un mic gest de swipe în dreptul denumirii pentru a o dezactiva. Merită reținut că aceste statistici informative sunt măsurate și actualizate în timp real, indiferent unde vă aflați. Utilizarea acelei funcții de reinițializare a măsurării, la început de lună, sub formă de tabiet, este minunată dacă o adoptați.
Date celulare pe iPhone, dar nu pentru toate aplicațiile
Indiferent dacă vedeți un consum generos de date înregistrat la servicii de sistem sau la YouTube, oricărei aplicații instalate și oricărui utilitar din iOS i se poate anula complet acccesul la date mobile. Tot din Configurări – Conexiunea Celulară, un on/off este suficient pentru ca majoritatea programelor pe care le aveți pe mobil să folosească doar WiFi.
Tot din același meniu, în partea de sus, puteți activa condiționarea consumării de date mobile în funcție de roaming. Astfel, nu veți mai fi nevoiți să aveți grijă când intrați pe internet în afară. Dacă ați schimbat sau nu țara în care vă aflați, iPhone-ul vostru își va da seama de tranziție și va ajusta tipul de trafic disponibil sau il va dezactiva complet. Totul înecepe cu alegerea parametrului corect din partea de sus a ferestrei.
Mai sunt opțiuni de date celulare pe iPhone ce pot fi dezactivate
Mai ales când vine vorba de anumite funcții native din iOS, acelea nu trebuie sub nici o formă să epuizeze traficul de date inclus în abonament. Pot la fel de bine să-și desfășoare activitatea doar pe WiFi. Actualizările la aplicații instalate pot fi descărcate doar în preajma unei rețele wireless dacă din Configurări – iTunes și App Store dezactivați Utilizare Date Celulare. În aplicația Podcasts, puteți forța descărcarea automată de noi episoade doar pe WiFi din Configurări – Podcasts.
Nici măcar email-urile, contactele și programările din calendar nu trebuie descărcate folosind abonamentul vostru de datele mobile. Mai ales în cazul serviciilor de poștă electronică care suportă Push, precum Gmail, telefonul vostru verifică în permanență pe serverul gigantului din Mountain View dacă sunt mesaje noi. Acest fenomen se produce pentru a descărca mesaje noi imediat după ce le-ați primit, dar dacă aveți o problemă cu traficul de date ar bine să dezactivați respectiva funcție.
Ideal ar fi să optați pentru descărcarea manuală a mesajelor atunci când intrați voi în Inbox, pe WiFi sau date celulare. Din Configurări, accesați Mail, contacte, calendar și optați pentru secțiunea Preluare date noi. Puneți toate conturile voastre de mail pe funcția de Preluare, iar în partea de jos a ecranului alegeți Manual.
Actualizarea datelor în fundal la aplicații poate fi o altă sursă pentru risipă de trafic. Intitulată Reîmprospătare în fundal, găsiți acea funcție în Configurări – General. În limba engleză poartă numele de Background App Refresh. Din lista pe care o veți avea în fața ochilor, asigurați-vă că lăsați activate doar aplicațiile care au nevoie de acces la internet permanent, precum cele aferente unor rețele sociale, cele mesagerie sau vreme probabilă. Cele dezactivate vor mai intra online atunci când le porniți. Apropo, cu cât aveți mai multe programe active în lista de Reîmprospătare în fundal, cu atât se va descărca mai repede bateria voastră de la telefon.
Un browser deștept poate consuma mai puține date celulare pe iPhone
Safari sau Chrome nu au posibilitatea de a vă compresa traficul de internet înainte ca acesta să ajungă pe mobil, dar Opera incorporează nativ această funcție și poate fi descărcat gratuit. Google Chrome includea această funcție sub numele de Data Saver, dar a fost eliminată odată cu lansarea iOS 9.2 din cauza unei schimbări introduse în iOS de către Apple.
[readmore]
De la prima rulare a Opera, fiecare pagină web deschisă va fi transferată prin intermediul serverelor companiei americane pentru a fi comprimată, înainte să ajungă pe mobilul vostru și să fie decomprimată, respectiv afișată. În teorie, întregul sistem pare destul de laborios, dar în realitate nu este deloc așa. În practică, veți putea sta mai mult online, paginile se vor încărca mai repede, iar voi veți consuma mai puțin trafic de date. Intrați în Opera pe iOS și faceți un tap pe litera O de culoare roșie din bară pentru a vedea cât trafic ați economisit.
Pe lângă toate opțiunile detaliate mai sus, mai puteți să folosiți o soluție de navigație precum Navigon, care suportă descărcare offline integrală a hărților pentru fiecare țară. Google Maps face de asemenea acest lucru, dar nu la fel de intuitiv sau pe o suprafață la fel de mare. De asemenea, ar fi recomandabil să vă instalați o aplicație gen Pocket, cu scopul de a salva un amalgam de conținut web pentru consum offline. Servicii de streaming precum Zonga, Deezer sau Apple Music includ și ele o funcție de salvare a unor liste de melodii pentru audiție offline, iar dacă nu aveți o problemă cu spațiul pe telefon, ar fi păcate să nu profitați de ea.