20 dec. 2016 | 14:04

Cum funcționează cel mai mic radio din lume [VIDEO]

ACTUALITATE
Cum funcționează cel mai mic radio din lume [VIDEO]

Cercetătorii au reușit să creeze cel mai mic radio folosindu-se de defecte întâlnite la nivelul structural al diamantelor roz.

O echipă de ingineri de la Harvard John A. Paulson School of Engineering și Applied Sciences au reușit să creeze un radio receptor de dimensiuni extrem de mici, având la bază un ansamblu de defecte de nivel atomic apărute în interiorul diamantelor roz. Acest receptor poate să funcționeze în medii diverse, funcționând chiar și la temperaturi ridicate. De asemenea, are potențialul să fie încorporat în corpul uman, deoarece este biocompatibil.

Echipa a reușit să redea un cântec prin intermediul acestui receptor, la o temperatură de 349 de grade Celsius. Imperfecțiunile microscopice din diamante creează un sistem de atomi de azot care au un spațiu liber lângă. Acest aranjament poate să emită fotoni individuali, sau poate detecta câmpuri magnetice foarte slabe. De asemenea, aceste defecte par să aibă și proprietăți foto-luminescente, astfel că pot să transforme informația în unde luminoase. Conform cercetătorilor, o asemenea proprietate poate oferi utilizări în domeniul calculatoarelor cuantice.

Dispozitivul este pus în funcțiune de o undă laser verde. Electronii sunt sensibili la câmpurile electromagnetice, inclusiv la undele radio FM. Atunci când spațiile goale primesc unde radio, le transformă în lumină roșie. Mai departe, lumina este transformată în curent prin intermediul unei fotodiode, iar apoi sunetul este redat printr-o boxă. Acesta este cel mai simplu mod de a explica cum funcționează cel mai mic radio din lume, arată engadget.com.

De asemenea, există posibilitatea de a îmbunătăți acest radio receptor cu ajutorul unui electromagnet. Astfel, în jurul diamantului se poate crea un câmp magnetic puternic, pentru a ajusta frecvențele radio primite, astfel putând fi schimbat postul radio ascultat.