Cum arată interiorul fabricii de mașini Tesla
Toată lumea este curioasă ce va dezvălui Elon Musk la următoarea conferință, ce are loc pe 17 octombrie. Până atunci, însă, putem descoperi cum arată interiorul fabricii de mașini Tesla.
Fabrica din Freemont, California, este înfățișată în imaginile de mai jos, unde vedem procesul tehnologic prin care sunt asamblate mașinile electrice. Tesla a cerut recent autorităților din Freemont permisiunea de a dubla suprafața fabricii, care are în prezent o arie de 490.000 de metri pătrați. Planul lui Musk este ca până în 2020, să producă 1 milion de mașini pe an, un salt ambițios de la cele 50.580 de mașini lansate în 2015.
O platformă robotică urmărește benzi magnetice de pe podea pentru a plimba acest Model S de-a lungul liniei de producție. Astfel de roboți ce se încarcă automat transportă mașinile la fiecare oprire, fiind cruciali pentru eficiența fabrici. Aici, acest Model S se apropie de finalul asamblării generale.
O aripă față a modelului S de la Tesla își începe ”viața” după ce este tăiat un dreptunghi de aluminiu dintr-o rolă de aluminiu de 10 tone. Apoi, un robot taie folosind un laser în forma dorită, având nevoie de doar 0,08 secunde pentru acest proces. Următorul pas implică o presă ce aplică o forță de 1000 de tone pe foaia de aluminiu și să o transforme într-o aripă 3D. Ultimul pas este ca aripa să fie montată pe un panou, unde aceasta este examinată pentru defecte.
Roboții de asamblare germani de la Kuka asamblează piesele de caroserie pentru mașină. Acești roboți sunt puternici și preciși, folosind camere 3D de înaltă definiție pentru a vedea ce găuresc, ce sudează și ce asamblează pe caroserie. Fabrica este ”casa” a mai bine de 200 de roboți, majoritatea fiind botezați după personaje din X-Men.
În centrul de matrițare, aluminiul este transformat în capote, bare de protecție, aripi și alte panouri. În ultimul an, Tesla a cheltuit aproximativ 1,6 miliarde de dolari pentru extinderea fabricii, pregătindu-se pentru producția modelului 3, un sedan ce va avea un preț de bază de 35.000 de dolari. Tesla a primit deja 400.000 de precomenzi pentru acesta.
Oamenii sunt cei ce se ocupă de finisajele mașinilor. Ei montează scaunele, mânerele ușilor și alte instrumente. Tesla vrea să livreze cu 60-80% mai multe mașini anul acesta, în comparație cu anul trecut. În 2018, Musk estimează că va produce 500.000 de mașini, dublând numărul până la finele lui 2020.