Cum afli adresa IP pe Windows sau Mac
Fiecare dispozitiv conectat la internet sau dintr-o rețea locală are o adresă IP, iar în acest tutorial vei descoperi cum afli adresa IP pe Windows sau Mac.
Există foarte multe scenarii în care ați avea nevoie de adresa voastră IP. Fie vreți să creați o conexiune între mai multe sisteme, fie vreți să faceți niște setări pe router particulare doar pe un anumit dispozitiv, fie vă este cerută adresa IP în momentul în care suneți la serviciul clienți.
Înainte de a trece mai departe, trebuie însă să înțelegeți un lucru. Există două tipuri de adrese IP, adrese locale și adrese publice. Adresa IP publică vă este oferită de operatorul de internet și, în mod implicit, este asociată routerului pe care îl aveți în casă. În același timp, orice echipament conectat la acel router, PC, smartphone, tabletă, DVR, cameră IP este recunoscut online prin intermediul IP-ului respectiv public. Acela poate fi aflat foarte ușor accesând cu browserul vostru preferat, de pe orice dispozitiv, www.whatismyip.com. Ca alternativă, puteți introduce în Google întrebarea ,,what is my ip” fără ghilimele și veți afla răspunsul.
Pe de altă parte, aproape de fiecare dată veți avea nevoie și de adresa locală a unui aparat, iar în acest articol vom începe cu cum afli adresa IP pe Windows sau Mac. Aceasta ar trebui să fie de forma 192.168.x.x unde X este o valoare de la 0 la 254. Procesul de aflare al ei variază de la un echipament la altul.
Dacă aveți un sistem cu Windows, cea mai rapidă cale, indiferent de versiune, este să apăsați combinația de taste Windows + R, să tastați CMD în fereastra de Run și să confirmați cu Enter. În noua fereastră de Command Prompt care va fi afișată pe ecran, tastați comanda ,,ipconfig” fără ghilimele și confirmați-o cu Enter. Imediat vă vor fi servite un amalgam de detalii tehnice, printre care se numără și adresa IP locală a sistemului vostru, adresa routerului din casă, de genul 192.168.0.1 sau 192.168.1.1 și adresa fizică a plăcii de rețea.
Pentru a afla acealeași detalii tehnice pe un sistem Apple, indiferent dacă este un MacBook, iMac sau Mac mini, este suficient să țineți tasta Alt sau Option apăsată și să faceți click pe simbolul aferent conexiunii voastre la rețea din colțul din dreapta sus.