27 ian. 2016 | 17:36

Chrome a lansat o unealtă pentru a verifica dacă site-ul tău e sigur sau nu

ACTUALITATE
Chrome a lansat o unealtă pentru a verifica dacă site-ul tău e sigur sau nu

Tu știi că site-ul tău e sigur, însă micul lăcățel roșu din stânga adresei de web zice că nu. Ca să poți înțelege de ce Google consideră că site-ul tău nu este în regulă, Chrome tocmai a lansat un mică unealtă care să îți explice în detaliu situația.

Majoritatea oamenilor nu observă micul lacăt verde din capătul din stânga al barei unde se află introdusă adresa de web. Pentru cei care nu știu, aceasta este o metodă simplă prin care Chrome arată utilizatorilor săi că site-ul pe care îl vizitează este sigur și că nu există alte persoane sau persoane intermediare care pot injecta date false sau chiar reclame neautorizate.

Ceea ce afectează cel mai tare pe administratorii site-urilor nu este neapărat prezența lăcățelului roșu, pentru că oricum oamenii nu-și dau seama ce ar putea insemna acel detaliu, ci faptul că site-urile cu lăcățel roșu sunt trimise pe temuta pagină a 2-a din motorul de căutare Google, acolo unde lumea nu prea mai ajunge.

Pentru că marcarea unui site ca fiind nesigur se face automat de către Google, multe site-uri ajung să aibă lăcățelul roșu în mod eronat. Cum de obicei cauzele unui astfel de marcaj sunt extrem de multe, Google a făcut public un panou dedicat securității în DevTools-ul din Chrome 48.

Acesta va arăta utilizatorilor informația fiecărei conexiuni prezente pe un site atunci când acesta se va încărca, panoul explicându-le de ce unele pagini sunt afișate ca fiind securizate iar altele nu. De asemenea, noul panou va indica dacă un certificat de securitate este valid sau nu și dacă utilizatorii folosesc conexiunea de protocol potrivită.

În plus, această unealtă venită din partea Chrome îi va ajuta pe administratorii de site-uri să vadă sursa problemei de gen ”mixed content” ce apare din cauza unui HTTP nesigur.

Pentru a accesa noul panou, utilizatorii ar trebui să deschidă Chrome 48 dev tools, să apese pe icoana lăcățelului din bara de URL și să selecteze ”details”.