08 feb. 2016 | 07:00

Chifteaua crescută în laborator costă o avere și s-ar putea să nu vă placă

ACTUALITATE
Chifteaua crescută în laborator costă o avere și s-ar putea să nu vă placă

În urmă cu câțiva ani am văzut primul burger creat din carne crescută în laborator, iar acum vorbim de primea chiftea realizată în condiții similare pornind de la celule de vită.

O companie intitulată Memphis Meats a făcut primul pas către un viitor în care consumul de carne nu va mai implica sacrificarea în masă a animalelor. Pornind de la această premisă, respectivii au publicat un clip în care detaliază procesul implicat în dezvoltarea în laborator a unei chiftele. Merită insistat pe fapul că respectivul preparat conține în mod autentic carne, fără vreun substituent vegetarian sau derivat din soia.

Uma Valeti, unul dintre co-fondatorii Memphis Meats, înainte să fie implicat în acest proiect a avut meseria de medic cardiolog. Din acest motiv, a văzut la prima mână efectele negative ale consumului industrial de carne grasă. Pornind de la această premisă, a vrut să creeze un tip de carne care este sănătoasă și aduce beneficii reale organismului uman. ,,Cum ar fi să creștem carne plină de proteină și lipsită de grăsime, doar cu acele grăsimi care sunt benefice pentru noi?” Rezultatul acestei inițative îl puteți vedea mai sus.

Modul în care întregul concept funcționează nici măcar nu este absurd. Inspirat din dezvoltarea celulelor stem, sistemul implică recoltarea de celule stem de la animale, precum o vacă sau porc și multiplicarea lor în laborator prin utilizarea de nutrienți. Astfel se generează o masă musculară foarte apropiată de cea pe care o puteți găsi în magazine.

Marele inconvenient al cărnii crescute în laborator, cel puțin momentan, este prețul. Chifteaua din imagine a implicat costuri astronomice de 40 dolari per gram. Printr-un calcul simplu, 300 de grame de carne tocată vă costă 12.000 de dolari.

,,Scopul nostru este ca în 50 de ani oamenii să privească ideea sacrificării animalelor pentru mâncare ca fiind amuzantă.” Memphis Meats speră ca pe termen lungă să coboare prețul la 5 dolari per gram de carne, context în care comercializarea sa va fi mult mai fezabilă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele