Cercetătorii au descoperit cum pot „extinde” creierul uman
Cercetătorii de la MIT au prezentat o nouă tehnică de scanare a creierului uman, peste care nu putem trece cu vederea.
Creierul uman este încă un mister, deși neuronii și restul celulelor sale se află de mult timp sub lupele experților (mai exact, de mai mult de un secol). Marile probleme, pe scurt, ar fi dimensiunile foarte mici, faptul că se conectează în multe locuri în același timp și faptul că e destul de greu să îți dai seama cum sunt asamblate individual.
Tehnica propusă de cei de la MIT se numește „analiză amplificată a proteomului” (MAP). Cercetătorul Kwanghun Chung explică, pe scurt, cum funcționează și de ce e atât de inedită: „Folosim un proces chimic pentru a face dimensiunea creierului ajustabilă, în timp ce conservăm aproape totul. Conservăm proteomul (setul complet de proteine exprimat de genomul uman), conservăm detaliile nanoscopice și conservăm conectivitatea creierului”.
Potrivit lui Chung, citat de TechCrunch, testele au implicat „înecare” unei mostre de țesut prelevat de la șoareci în polimeri de acrilamidă. Se formează un gel foarte dens, dar nu atât de dens încât să nu poată fi analizați restul compușilor. Întâi, proteinele sunt legate de gel, apoi sunt extinse suficient încât să poată fi detectate clar.
Testele au arătat că gelul permite creșterea țesutului de patru sau cinci ori. Chiar dacă nu pare o amplificare uluitoare, să vezi ceva la o scară de 800 de nanometri în loc de 200 reprezintă o îmbunătățire imensă pentru oamenii de știință care vor să efectueze o analiză amănunțită. Partea bună e că această expansiune nu e distructivă. „E ca și cum ai încerca să scrii litere mici pe suprafața unui balon dezumflat – e mai ușor dacă îl umfli puțin”, potrivit TechCrunch.
Procesul nu implică utilizarea de materiale ieșite din comun, ceea ce înseamnă că ar putea deveni foarte util pentru cercetători, indiferent de bugetul disponibil. Studiul complet a fost publicat aici și ar putea fi folosit pentru o mai bună înțelegere a funcționării creierului uman.