02 oct. 2016 | 14:18

Ce s-ar întâmpla dacă toți oamenii de pe glob ar locui în același oraș

ACTUALITATE
Ce s-ar întâmpla dacă toți oamenii de pe glob ar locui în același oraș

În acest moment, populația globului cuprinde 7,4 miliarde de oameni. Iată un exercițiu de imaginație interesant: cum ar fi dacă toți am locui în același oraș?

Cei de la RealLifeLore și-au propus să ofere răspuns la această întrebare, prin intermediul clipului de mai sus, oferind variante viabile prin raportarea la cele mai populate țări de pe glob. În prezent, Singapore este ţara cu cea mai densă populaţie, unde locuiesc aproximativ 7.605 oameni pe kilometru pătrat. Un alt exemplu este cel al Manhattan, unde locuiesc 26,939 oameni pe kilometru pătrat.

Dacă ne-am putea obișnui cu această rată a populaţiei într-un spaţiu atât de restrâns, asta ar însemna ca toţi cei 7,4 miliarde de locuitori ai Terrei să locuiască într-un oraş care să înglobeze Texas, Oklahoma şi Louisiana la un loc, ajungând la o suprafață de un milion de kilometri pătraţi.

Amintim cazul concret al oraşului Kowloon Walled din regiunea Hong Kong, în care locuiau, înainte să fie demolat în anul 1987, 33.000 de oameni într-un spaţiu egal cu suprafața a aproximativ trei terenuri de fotbal unite. Dacă ne-am raporta la această densitate, toată lumea ar putea încăpea într-un oraș cât Palestina, cu o suprafață de aproximativ 6,220 kilometri pătrați.

RealLifeLore a făcut aceste calcule ca semnal de avertisment pentru pericolele cu care vin schimbările climatice la pachet. Din cauza lor, am putea avea mult mai puține spații locuibile decât aveam în trecut. Până la sfârșitul secolului, ar putea exista mai mult de 11 miliarde de locuitori, care vor avea nevoie de resurse pe care e posibil ca planeta să nu le mai poată asigura, potrivit Science Alert.

Un studiu publicat în 2010 de Universitatea Națională din Australia sugerează că jumătate din planetă ar putea deveni imposibil de locuit, din cauza creșterii temperaturilor. O zonă care va fi afectată sever în următoarele sute de ani este Golful Arab, iar oraşe precum Doha, Abu Dhabi sau Bandar Abbas nu vor mai putea fi locuibile. Prin urmare, să sperăm că Elon Musk va găsi o modalitate de a face Marte locuibil înainte de a fi cu toții nevoiți să ne îngrămădim într-un oraș cât Palestina.