10 mart. 2016 | 17:54

Ce alte opțiuni ar avea FBI-ul pentru a debloca un iPhone

ACTUALITATE
Ce alte opțiuni ar avea FBI-ul pentru a debloca un iPhone

Edward Snoden este de părere că agenția americană ar avea și alte opțiuni pentru a debloca acel iPhone 5c care a aparținut unui terorist.

În data de 2 decembrie, anul trecut, Syed Farook și soția lui au ucis nu mai puțin de 14 persoane la o clinică din statul american California. Ulterior, FBI-ul a obținut iPhone-ul unuia dintre cei doi atacatori, însă a fost incapabil să acceseze conținutul criptat stocat în dispozitivul respectiv. Din această cauză, organizația a cerut ajutorul celor de la Apple, însă compania din Cupertino a refuzat să participe. Astfel, FBI-ul a fost nevoit să obțină un ordin judecătoresc.

Astfel, în urmă cu ceva vreme, se zvonea chiar că Apple ar putea fi obligați să creeze un software special, pentru înlăturarea limitărilor în ceea ce privește numărul de parole și pentru depășirea funcției de resetare automată. Între timp, un judecător federal din New York tocmai le-a dat dreptate celor de la Apple într-un proces împotriva autorităților americane, însă situația este departe de a fi rezolvată.

De curând, și Edward Snowden a sărit în ajutorul companiei americane, declarând că FBI-ul ar avea și alte opțiuni pentru a debloca iPhone-ul 5c. Printre pașii greșiți făcuți de agenție se numără schimbarea parolei de iCloud, din cauza căreia nu a putut recupera un backup necriptat de pe serverele celor de la Apple. Mai mult decât atât, există posibilitățile de a decupla chip-urile de memorie din telefon pentru a fi accesate în mod separat, sau de a reseta contorul intern al telefonului, pentru a se încerca ghicirea parolei de câte ori se dorește.

Desigur este important de menționat că asemenea metode sunt destul de dificile și există posibilitatea de a distruge telefonul, conform experților, însă au funcționat în trecut. Mai mult decât atât, The Intercept scrie și despre posibilitatea de a apela la serviciile celor de la CIA, care împreună cu NSA lucrează de aproximativ 10 ani de zile pentru a dezvolta metode de hacking ale iPhone-urilor.

Însă, după cum susțin și cei de la The Next Web, FBI-ul nu a menționat niciuna dintre aceste posibilități la audierile efectuate de curând. În aceste condiții, eforturile lor de a-i obliga pe Apple să-i asiste, conform publicației menționate mai devreme, ar putea viza, mai degrabă, o nouă legislație.