Cât de multe locuri de muncă ar putea ocupa roboții în viitor
Automatizarea din ce în ce mai mare, precum și utilizarea roboțiilor în producția industrială vor deveni probleme serioase pentru țările sărace, potrivit unei noi analize realizate de Citibank și Oxford Martin School.
Aparent, 70% din locurile de muncă din Bangladesh vor dispărea în următorii 10 ani. De asemenea, și Nepal, Cambodia, China și Guatemala sunt în zona de risc pronunțat, din cauza unui fenomen numit deindustralizare prematură. Aceste rezultate au fost generate în urma unei cercetări, eliberată la doar o săptămână după ce World Economic Forum a estimat că mai mult de cinci milioane de locuri de muncă vor dispărea, la nivel global, până în 2020, ca rezultat al avansării inteligenței artificiale, roboticii și altor schimbări tehnologice.
Totuși, nu toți oamenii văd aceste rezultate ca fiind atât de îngrijorătoare. Shamsul Alam, președintele Agricultural Economists’ Association a Bangladesh, a spus că e de părere că automatizarea va crește productivitatea și că poate crea joburi în alte sectoare, compensând înlăturarea altora. Joburile low-end vor fi, într-adevăr, puse în fața unei scăderi considerabile a personalului uman. Totuși, Federația Internațională de Robotică extimează că roboții vor crea un milion de locuri de muncă de calitate înaltă, în următorii cinci ani, mai ales în sectorul sănătății și cel al mediului.
Pe măsură ce roboții devin mai inteligenți, mai rapizi și mai ieftini, vor fi capabili să realizeze cerințe care le depășesc pe cele repetitive, plictisitoare sau periculoase din diverse sectoare industriale. Potrivit previziunilor Boston Consulting Group, cel puțin 85% dintre „misiunile” care trebuie îndeplinite în industriile în care se folosesc deja roboți pot fi automatizate. Totuși, dat fiind faptul că țările sărace se bazează pe fabrici și pe agricultură, creșterea forței de muncă robotizate reprezintă un pericol real, potrivit Dhaka Tribune.