15 iun. 2016 | 14:42

Care sunt MacBook-urile și iMac-urile ce pot rula macOS Sierra

ACTUALITATE
Care sunt MacBook-urile și iMac-urile ce pot rula macOS Sierra

Mac OS X nu mai există, trăiască macOS Sierra, prima ediție a noului sistem de operare Apple pentru MacBook-uri ce va fi disponibilă în versiune finală în câteva luni.

S-a vehiculat de mult timp că Apple va renunța la titulatura Mac OS X introdusă în urmă cu mai bine de un deceniu, iar în cadrul conferinței WWDC 2016 a fost confirmată tranziția la noul nomenclator. Precum iOS, tvOS și watchOS, noul sistem de oprerare pentru deskopurile și notebook-urile companiei va fi intitulat macOS, iar prima versiune este intitulată macOS Sierra.

Cum era de așteptat, macOS Sierra nu este doar o schimbare de nume și inițierea unui proces de rebranding. Acesta este și un update important la capitolul funcționalitatea adus unui sistem de operare care oricum stătea foarte bine. Printre zecile sau sutele de elemente noi, merită trecute în revistă din nou deblocarea unui sistem prin apropierea cu un Apple Watch, cât și suportul pentru Siri, asistenul virtual care ar trebui să vă facă mult mai eficienți când vine vorba de interacțiunea cu Mac-ul.

Ca de fiecare dată, upgrade-ul la noul sistem de operare este complet gratuit pentru posesori de MacBook, iMac și Mac Pro, cu condiția ca performanța acestora să fie suficientă pentru a rula macOS Sierra în condiții optime. Cu alte cuvinte, sistemul vostru s-ar putea să nu fie pe lista prezentată de oficialii Apple.

Trecând însă peste cele câteva excepții, marea masă a posesorilor de sisteme Apple ar trebui să nu aibă nici un fel de probleme în a-și instala macOS Sierra. Acesta rulează pe iMac-uri și MacBook-uri chiar și din 2009, pe vremea când acestea erau făcute din plastic. În ceea ce privește posesorii de MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini și Mac Pro, acestea trebuie să fie create cel puțin în 2010.

Cu alte cuvinte, majoritatea posesorilor de Mac-uri funcționale, ar trebui să facă upgrade la macOS Sierra fără prea multe emoții. Există câteva Mac-uri ce rulează OS X El Capitan și nu rulează Sierra, dar numărul lor nu este semnificativ.

macOS Sierra va fi disponibil dezvoltatorilor și celor înscriși în programul preview în variantă beta începând de luna viitoare, iar versiunea finală a noului SO va fi lansată în toamnă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele