12 mai 2016 | 15:04

Care sunt efectele nocive pe care călătoriile în spațiu le-ar avea asupra noastră

ACTUALITATE
Care sunt efectele nocive pe care călătoriile în spațiu le-ar avea asupra noastră

Dacă oamenii vor să ajungă vreodată să își atingă ambițiile de a călători pe Marte sau oriunde altundeva în Sistemul Solar, una dintre cele mai mari probleme ar fi impactul asupra sănătății.

NASA a estimat că oamenii ar ajunge în cel puțin 150 de zile pe Marte, ceea ce înseamnă o perioadă lungă de expunere la radiații cosmice, fără câmpul magnetic protector al Terrei. Din păcate, unele dintre cele mai recente cercetări asupra petrecutului de timp în spațiu nu a venit cu rezultate tocmai pozitive. Un nou studiu a arătat că șoarecii care au zburat la bordul Atlantis s-au întors pe Pământ cu semne clare de deteriorare a ficatului, deși au stat mai puțin de două săptămâni în spațiu.

O echipă de oameni de știință, printre care și Karen Jonscher de la Universitatea din Colorado, a descoperit că și o perioadă foarte scurtă în cosmos activează celulele specializate care deteriorează ficatul pe termen lung. Spre deosebire de studiile anterioare, experții cred că de data asta nu a fost de vină radiația cosmică, ci lipsa gravitației din mediul microgravitației. Toate simptomele au condus către boala ficatului gras non-alcoolic și indicatori timpurii de fibroză. Studiul publicat în PLOS ONE menționează că cea mai mare problemă a fost, de departe, ritmul accelerat al evoluției simptomelor.

Cei de la NASA sunt foarte conștienți de o parte din riscurile pe care câmpurile gravitaționale diferite de cele cu care suntem obișnuiți le pot avea asupra corpului uman, dar printre ele nu era menționat, până acum, și ficatul afectat atât de puternic. Prin urmare, mai sunt necesare cercetări minuțioase asupra acestui aspect.

Un prilej pe care l-au avut cei de la NASA pentru a examina modificările asupra corpului uman a fost întoarcerea lui Scott Kelly, după un an petrecut în spațiu. Un avantaj unic pe care l-a avut cazul lui Scott a fost faptul că are un frate geamăn identic, pe nume Mark, fost astronaut NASA. Comparațiile între cei doi îi vor ajuta pe cercetători să stabilească mai ușor efectele trăirii în spațiu asupra corpului uman. Una dintre cele mai remarcabile ar fi faptul că Scott s-a înălțat cinci centimetri în acest timp, dar schimbarea a fost temporară. În spațiu, coloana vertebrală se alungește, dar revine la normal odată cu întoarcerea pe Terra. În orice caz, cei de la NASA intenționează să desfășoare și mai multe cercetări și eventual să găsească metode prin care să poată proteja astronauții de orice fel de riscuri asupra sănătății.