13 apr. 2016 | 13:28

Care este motivul pentru care oamenii au devenit monogami

ACTUALITATE
Care este motivul pentru care oamenii au devenit monogami

Oricât ne-ar displăcea asta, monogamia nu există dintotdeauna. Știm că majoritatea speciilor de animale sunt orientate către promiscuitate, dar te-ai întrebat vreodată de ce oamenii au ales calea monogamiei?

[related]

Aparent, motivul nu ține nici de moralitate, nici de religie și nici măcar de dragoste, ci de germeni. La concluzia asta au ajuns oamenii de știință canadieni și germani, în urma unui studiu amplu, citat de The Telegraph. Aparent, strămoșii noștri au hotărât că e mai înțelept să se rezume la un singur partener, din cauza bolilor cu transmitere sexuală. Evident, în preistorie nu existau mijloace contraceptive și nici tratamente cu adevărat eficiente, iar bolile de acest tip cauzau infertilitate, afectau rata de reproducere a grupurilor și puteau genera și deces.

Cercetătorii au dezvoltat un model matematic, prin care au arătat care era rata de transmitere a bolilor cu transmitere sexuală printre vânătorii preistoriei și cum a devenit monogamia „un rău necesar”. Totuși, în grupurile mici, de mai puțin de 30 de indivizi, rata de îmbolnăvire era mult mai mică. Așadar, monogamia e mai degrabă o construcție socială, destinată menținerii unei ordini, mai degrabă decât un instinct. Experții, totuși, nu cred că dacă s-ar găsi tratament pentru toate afecțiunile, monogamia s-ar volatiliza. Societatea modernă e ceva mai complexă de atât, iar acesta nu este primul studiu care tratează evoluția comportamentului sexual uman.

Câteva studii efectuate acum trei ani de Christopher Opie, un antropolog de la University College London, alături de colegii săi, au ajuns la concluzia că monogamia socială a apărut relativ târziu în evoluţia primate, acum aproximativ 16 milioane de ani (spre comparaţie, cele mai timpurii primate au evoluat acum aproximativ 55 de milioane de ani). Deşi oamenii nu sunt pe deplin monogami, „apariţia cuplării în perechi la oameni a reprezentat o tranziţie evoluţionară majoră, ce a modificat în mod dramatic traiectoria evoluţionară a speciei noastre”, explică Sergey Gavrilets, un biolog evoluţionar de la Universitatea Tennessee.

Mulţi cercetători cred că oamenii nu ar fi putut evolua creierul mare ce ne caracterizează fără îngrijirea oferită de ambii părinţi în timpul perioadei prelungite de neajutorare de care bebeluşii au nevoie pentru dezvoltarea completă a creierului. „Înţelegerea forţelor care au condus această tranziţie ne poate ajuta să înţelegem mai bine cauzele unicităţii oamenilor”, spune Gavrilets. Phyllis Lee, un psiholog de la Universitatea Stirling din Marea Britanie, este de acord. „În cel mai bun caz, oamenii au o formă de monogamie serială”, spune ea, arătând că peste 60% dintre „societăţile tradiţionale” permit bărbaţilor să au mai mult de o soţie. Lee adaugă că infanticidul este o caracteristică a multor specii de primate care nu sunt monogame, „astfel că monogamia nu este singura soluţie evoluţionară pentru această problemă”, potrivit Descoperă.ro.