Apple, obligată să decripteze iPhone-ul unui terorist în Statele Unite
Un magistrat din Statele Unite i-a obligat pe cei de la Apple să ajute FBI-ul prin decriptarea unui iPhone.
După cum probabil vă amintiți, în data de 2 decembrie, anul trecut, Syed Farook și soția lui au ucis nu mai puțin de 14 persoane la o clinică din statul american California. Ulterior, FBI-ul a obținut iPhone-ul unuia dintre cei doi atacatori, însă a fost incapabil să acceseze conținutul criptat stocat în dispozitivul respectiv. Din această cauză, organizația a cerut ajutorul celor de la Apple, însă compania din Cupertino a refuzat să participe. Astfel, FBI-ul a fost nevoit să obțină un ordin judecătoresc.
După cum scrie și publicația Verge, Apple nu va fi nevoită să modifice criptarea telefonului, însă va fi nevoită să ajute la descoperirea parolei utilizate. Autoritățile par a fi interesate, în mod special, de mesajele trimise prin diverse servicii, precum iMessage, pentru a identifica alte persoane cu care atacatorii ar fi comunicat și alături de care ar fi planificat atentatul.
Conform verdictului dat de judecător, cei de la Apple ar putea fi chiar obligați să creeze un software special, pentru înlăturarea limitărilor în ceea ce privește numărul de parole și pentru depășirea funcției de resetare automată. Însă nu este foarte clar cât de mult ar putea Apple să ajute autoritățile. Oficialii companiei au declarat în trecut că nu vor mai stoca cheile de criptare, iar. în prezent, 90% dintre dispozitivele cu iOS 8 sau o versiune mai recentă nu pot fi deblocate.
Chiar și cu înlăturarea limitărilor cu privire la numărul de parole pe care un utilizator le poate seta și a funcție de resetare automată, le-ar lua în jur de 5 ani de zile autorităților să spargă codul de 6 cifre. Singura soluție viabilă ar fi folosirea unui supercomputer și a cheii celor de la Apple. Gigantul american nu este singurul care este afectat de o asemenea decizie. Atât Google, cât și Microsoft sunt îngrijorate de dorința autorităților de a avea acces la metode prin care pot depăși sistemul prin care sunt protejate datele clienților.
Apple a oferit chiar și un răspuns oficial, semnat de Tim Cook, în care își exprimă îngrijorarea în legătură cu cerințele FBI-ului. CEO-ul companiei menționează că Apple este obligată să creeze ceva mult prea periculos și că nu poate fi sigură că organizație nu va abuza de un asemenea software. ”Nu știm de vreo situație precedentă în care o companie a fost obligată să-și expună clienții unui pericol mai mare”, a declarat Cook. Puteți citi tot comunicatul pe site-ul oficial Apple.