Android 6.0 Marshmallow a avut parte de o creștere importantă în ultima lună
Numărul de dispozitive care rulează cea mai nouă versiune de Android s-a dublat în ultima lună.
Când vine vorba de rata de adopție a celor mai noi versiuni, Android este cu mult în spatele iOS, principalul competitor pe piață. Marshmallow, de exemplu, se regăsea pe doar 2,3% din totalul dispozitivelor Android la începutul lunii martie. Ultimele patru săptămâni, însă, se pare cu fost mult mai bune, ducând la o dublare a numărului de terminale care rulează această versiune de Android. Creșterea este, într-adevăr, una destul de importantă, însă Marshmallow este departe de popularitatea de care se bucură Lollipop.
Acesta din urmă regăsește pe nu mai puțin de 35,8% din totalul dispozitivelor care utilizează sistemul de operare Google, beneficiind, astfel, de cea mai mare ”cotă de piață”. În mod interesant, însă, după menționează și publicația GSMArena, procentul este cu 0,3% mai mic decât cel de acum o lună. Acest lucru ar indica faptul că o mare parte din utilizatorii de Lollipop au trecut la Marshmallow. Și Android KitKat a avut parte de o scădere (de 0,9%, mai exact), fiind instalat acum pe 33,4% din toate terminalele.
Unul dintre cele mai importante lucruri modificate odată cu introducere Android 6.0 Marshmallow a fost sistemul de permisiuni. În cazul în care vă doreați să instalați o aplicație, erați nevoiți să-i acordați acesteia toate permisiunile pe care vi le cerea. În acest fel, puteați avea de-a face cu o aplicație de lanternă care vă cerea acces la locație, sau o aplicație e-reader care vă cerea acces la contacte. Odată cu introducerea Android M, lucrurile stau altfel. Acum, puteți alege către ce dați acces oricărei aplicații pe care o instalați. Desigur, trebuie să țineți cont de faptul că unele aplicații au nevoie de anumite permisiuni pentru a funcționa corespunzător.
De asemenea, Android 6.0 Marshmallow este primul care va suporta senzorii pentru recunoașterea amprentelor. Până acum, toate telefoanele Android dotate cu un astfel de senzor beneficiau de software dezvoltat de fiecare companie în parte. Acesta a fost și unul dintre motivele principale pentru care senzorii de pe anumite telefoane funcționau mult mai bine decât altele.