12 mart. 2016 | 14:58

ANAF a luat în vizor magazinele online care vând electronice

ACTUALITATE
ANAF a luat în vizor magazinele online care vând electronice

Magazinele online de electronice și electrocasnice au intrat în vizorul Direcției Antifraudă.

Fiind mult mai greu de monitorizat față de magazinele clasice unde facturile sunt emise fizic, magazinele online comercializează produse care emit facturi ”digitale” trimise prin mail sau prin alte metode. Deși marile lanțuri de magazine online au un sistem de facturare bine pus la punct, persoanele fizice care fac afaceri pe site-uri precum OLX. ro sau Okazii.ro sunt mai greu de monitorizat.

Deși aceste pagini de Internet ajută la vânzarea de produse individuale, ele nu încurajează specula sau vănzările en-gros. Chiar și așa, conform ProTV, săptămâna aceasta poliția a făcut percheziții în casa unui tânăr de 39 de ani care, într-o perioadă de doi ani, a vândut aproape 1500 de telefoane, televizoare și tablete, încasând de pe urma acestei afaceri un milion de lei.

Aparent, bărbatul ar fi trebui să plătească statului 370.000 de lei în taxe și impozite, dar așa cum era de așteptat, acesta nu și-a declarat tranzacțiile. Fiscul urmează să scoată la vânzare electronicele găsite în apartamentul bărbatului pentru a recupera prejudiciile.

Noua inițiativă ANAF este binevenită, de vreme ce Direcția Antifraudă a decis să intervină într-un ”mediu” de afaceri extrem de popular printre români încă din anii ’80, chiar dacă pe vremea aceea nu exista încă Internet.