20 mai 2016 | 06:54

Ai fi surprins de unde a venit soluția pentru cel mai periculos ransomware

ACTUALITATE
Ai fi surprins de unde a venit soluția pentru cel mai periculos ransomware

Infecțiile de tip ransomware sunt unele dintre cele mai periculoase la ora actuală, iar în majoritatea cazurilor, singura soluție pentru a vă mai putea accesa datele, implică plata unei taxe semnificative.

Pe banalul principiu de șantaj, un hacker vă cere să-i virați o sumă semnificativă de bani pentru a vă debloca accesul la datele voastre ce au fost criptate cu o cheie digitală ostentativ de complexă. În majoritatea cazurilor, nu există nici o soluție alternativă pentru a vă mai putea recupera fișierele, dacă nu cumva aveți un backup recent.

Mai mult decât atât, acest tip de infecții au devenit atât de populare încât un întreg spital din SUA a fost nevoit să plătească câteva zeci de mii de dolari pentru a-și relua activitatea.

Indiferent dacă urmăriți care sunt cei mai populari viruși sau nu, este aproape imposibil să nu fi auzit în ultimele câteva luni de TeslaCrypt. Acesta din urmă este un tip de ransomware care a făcut victime importante și nu părea să dispară prea curând, mai ales că a trecut prin multiple iterații pentru a deveni imbatabil.

Din fericire, dacă ați fost vreodată infectați cu el și mai aveți fișierele criptate, acum s-ar putea să aveți o șansă importantă să le puteți recupere.

Soluția vine de la cei de la ESET pornind de o cheie master de decriptare provenită chiar de la creatorii virusului.

Din câte se pare, un cercetător de la populare companie antivirus le-a trimis un email hackerilor pentru a-i ruga frumos să cedeze respectiva cheie exact în momentul în care acești își finalizau activitatea de monetizare a TeslaCrypt.  În contextul în care echipa din spatele infecției ransomware nu a mai avut nevoie de ea, cheia a fost cedată, iar în scurt timp a fost utilizată pentru realizare unei unelte gratuite de decriptare. Aceasta din urmă poate fi descărcată gratuit de aici.

În continuare, problemele de tip ransomware sunt unele foarte arzătoare. Din fericire, dacă aveți grijă să faceți backup pentru fișierele voastre cele mai importante în timp real, s-ar putea să nu fiți foarte afectați.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele