11 aug. 2016 | 13:15

Acestea sunt programele care îi ajută pe membrii ISIS să rămână anonimi pe internet

ACTUALITATE
Acestea sunt programele care îi ajută pe membrii ISIS să rămână anonimi pe internet

Flashpoint, o organizația specializată în securitatea online, atrage atenția asupra uneltelor folosite de teroriștii ISIS.

Deja de câțiva ani, de la primele atentate asumate de membri ai grupării ISIS, a devenit evident că aceștia activează, în mare parte, prin intermediul platformelor online folosite de noi toți. Însă, pentru a-și răspândi mesajul, teroriștii nu se folosesc doar de servicii precum cele oferite de Facebook, Twitter și alte rețele sociale. După cum scrie site-ul FossBytes, din anul 2012, aceștia au devenit mult mai sofisticați, iar în ziua de astăzi utilizează diverse unelte cu ajutorul cărora care reușesc să rămână anonimi în mediul online.

Pentru a naviga în siguranță pe internet, de exemplu, teroriștii se folosesc de browsere precum Tor sau Opera. Tor, de exemplu, a fost inițial un proiect creat de Laboratoarele de Cercetare ale Marinei Americane pentru a proteja comunicațiile online ale organizațiilor guvernamentale din SUA. Acum, același sistem este folosit la nivel global de jurnaliști, activiști, hackeri, agenții guvernamentale și o varietate foarte mare de internauţi care pun preț pe siguranța activității lor online.

Întrucât anumite agenții din America au capacitățile tehnologice necesare pentru a monitoriza traficul din Tor, islamiștii se pare că folosesc și măsuri adiționale de protecție. Printre acestea se numără CyberGhost VPN, aplicații de mesagerie securizate, precum Telegram, servicii de e-mail criptate, precum Hishmail sau Yopmail, și Locker, o aplicație care șterge toate fișierele de pe un dispozitiv mobil după mai multe încercări de autentificare eșuate. La fel ca unele guverne naționale, și teroriștii par a se orienta către programele open-source.

Gruparea teroristă avea și mai mulți hackeri în componența sa. În vara lui 2015, aceștia erau conduși de un tânăr de 21 de ani, supranumit Trick. Numele său real era Junaid Hussein și a fost cel care a creat divizia de hacking a Statului Islamic, cu care a nimerit niște ținte importante din toată lumea, pe parcursul a mai mult de doi ani. El și echipa sa au intrat în sistemele stațiilor de știri americane, în parlamentul Kuwait și au preluat controlul asupra site-ului International Business Times și contului de Twitter Newsweek.