Acest hacker a rezolvat un caz grav de viol, dar tot a fost condamnat la închisoare
Deric Lostutter este un hacker afiliat cu gruparea Anonymous, care a ajutat la expunerea unui caz foarte grav de viol al unei adolescente din Ohio. Cu toate acestea, a fost condamnat la 16 ani de închisoare, în timp ce violatorii pe care i-a demascat sunt încă liberi.
Procesul său va începe în noiembrie, la trei ani după ce a ajutat la rezolvarea cazului menționat mai sus, despre care poți citi mai multe aici. Doi jucători de fotbal dintr-un liceu din Steubenville, Ohio, au violat o adolescentă minoră inconștientă și au filmat întregul act. Lostutter a aflat despre incident din media și a decis să caute o rezolvare pentru situație, în afara limitărilor legale.
Spargerea site-ului local RollRedRoll.com, destinat pasionaților de fotbal, a fost motivul pentru care Lostutter a ajuns în sala de judecată. Acesta a colaborat cu Noah McHugh, care utiliza username-ul JustBatCat, pentru a intra în site și pentru a accesa mailurile administratorilor. Au reușit să găsească mailuri și poze legate de violatorii din Steubenville, care i-a ajutat să afle identitatea acestora și să o facă publică, împreună cu acoperirea pe care administrația școlii le-a oferit-o, potrivit MIC.
Lostutter a decis că nu va pleda vinovat, dintr-un motiv simplu: e de părere că procurorii vor să îl transforme într-un exemplu de ce se poate întâmpla dacă acționezi în afara legii care interzice accesul neautorizat la computerele protejate. Acest caz ne amintește de cel a al lui Aaron Swartz, cofondator al Reddit, care a fost condamnat la închisoare pentru că a descărcat ilegal materiale academice. Temându-se de condamnarea la închisoare, s-a sinucis la 26 de ani.
Avocatul lui Lostutter, Tor Ekeland, a declarat într-un interviu că este o problemă de mentalitate. Mai precis, aceeași care a condus la eșecul în lupta împotriva drogurilor și care a umplut închisoarile de oameni care nu ar trebui să fie acolo. „E o mentalitate perversă, puritană, potrivit căreia ne putem rezolva problemele prin pedepse”. Ekeland este unul dintre cei mai înverșunați oponenți ai legii CFAA (Computer Fraud and Abuse Act). În ultimii patru ani, a apărat în fața Curții câteva dintre cele mai faimoase ținte ale legii respective
Adevărul e că punctul său de vedere e cât se poate de veridic. „De ce o persoană care sparge site-ul unei echipe de fotbal de liceu, fără să cauzeze pagube materiale, primește o pedeapsă mai mare decât doi violatori și un producător de pornografie infantilă?” A declarat acestea în contextul în care Lostutter ar putea primi 16 ani pentru accesarea unui computer (chiar și în condițiile în care intențiile sale au fost tot în numele legii), iar cei doi violatori primesc aproximativ un an, respectiv doi. Prin urmare, sistemul american se dovedește cam la fel de ineficient precum al nostru în abordarea cazurilor de abuz fizic.
Mai mult decât atât, nici notorietatea venită după expunerea infracțiunii nu l-a ajutat pe Lostutter financiar, în vreun fel. Ekelend se ocupă de caz pro bono, iar soția însărcinată a hackerului, momentan, se bazează pe donații. Din cauza mediatizării excesive a cazului, Lostutter nu se mai poate baza nici măcar pe sprijinul altor hackeri Anonymous, care l-ar fi acuzat pentru căutarea disperată a popularității.