14 ian. 2016 | 15:12

A murit Alan Rickman, omul care ne-a făcut să îl iubim pe Severus Snape

ACTUALITATE
A murit Alan Rickman, omul care ne-a făcut să îl iubim pe Severus Snape

Alan Rickman a murit la 69 de ani. A lăsat în urmă o carieră cinematografică iimpresionantă, care l-a propulsat rapid în lista celor mai iubiți actori britanici. Alan Rickman e cel mai cunoscut pentru interpretarea lui Severus Snape.

Se pare că Alan Rickman a murit, joi, din cauza cancerului. Rolurile pentru care i-au garantat un loc în memoria generațiilor întregi au fost cel al profesorului Snape din seria Harry Potter, precum și cel al lui Hans Gruber din Die Hard (1988). Chiar dacă și-a început cariera cinematografică la 40 de ani, ceea ce poate fi considerat destul de târziu pentru amatorii de filme, în aproape 30 de ani a devenit una dintre cele mai iubite figuri ale industriei. De asemenea, are una dintre cele mai recognoscibile voci.

După cum spuneam, e poate cel mai la îndemână să îl asociezi cu înfricoșătorul profesor Severus Snape din Harry Potter. Nu ne vine în minte un actor care să fi putut reda mai bine amestecul de aciditate și blândețe care îl caracterizau pe Plesneală, căruia Lilly Potter i-a frânt inima.

A jucat în Mesmer, pentru care a fost ales „Cel mai bun actor” la Festivalul Filmului de la Montreal. Pentru Sense & Sensibility (Rațiune și simțire) și Michael Collins a obținut nominalizări la premiul BAFTA, iar pentru Robin Hood: Prince of Thieves a obținut premiul BAFTA pentru rol secundar. Pentru interpretarea călugărului rus enigmatic în filmul realizat de HBO, Rasputin, Rickman a obtinut în 1996 premiile Emmy, Globul de Aur si SAG.

În calitate de regizor de teatru, Rickman a lucrat la Wax Acts cu Ruby Wax în West End si The Winter Guest de Sharman MacDonald, atât la West Yorkshire Playhouse, cât si la teatrul Almeida în Londra. A regizat apoi adaptarea pentru marele ecran a The Winter Guest, cu Emma Thompson în rolul principal, la care a fost si co-scenarist alãturi de MacDonald. Filmul a făcut parte din selecția oficială pentru Festivalul Filmului de la Veneția, câștigând trei premii, iar mai târziu a obținut premiul pentru „Cel mai bun lung-metraj” la Festivalul Filmului de la Chicago.

În aceeași măsură, Rickman este recunoscut și pentru munca depusă în teatru. Ca membru al Royal Shakespeare Company (RSC), el a jucat în Les Liaisons Dangereuses atât în West End cât si pe Broadway unde a fost nominalizat la premiul Tony. Tot pentru RSC a mai jucat în: Memphisto, Troilus and Cressida, As You Like It, Love’s Labours Lost, Anthony and Cleopatra, Captain Swing și The Tempest.

Pentru Teatrul Național, Rickman a jucat în Anthony & Cleopatra, și a avut rolul principal în Hamlet la Riverside Studio în regia lui Robert Sturua, apreciatul regizor al teatrului Rustaveli din Georgia. Rickman a mai apărut de trei ori la Festivalul de la Edinburgh – în The Devil is an Ass si Measure for Measure, Brothers Karamazov care atunci a avut turneu prin Uniunea Sovietică și Tango at the end of Winter de Yukio Ningawa, care mai târziu a fost transferată în West End aducându-i lui Rickman premiul Time Out pentru „Cel mai bun actor”.

Faptul că Alan Rickman nu a primit niciodată un Oscar a fost un subiect îndelung discutat în interviuri, dar nu a părut vreodată să îl deranjeze pe regretatul actor. „Actorii sunt agenți ai schimbării. Un film, o piesă de teatru, o piesă muzicală, o carte, toate pot face o diferență. Pot schimba lumea”, spunea acesta. Vestea că Alan Rickman a murit a fost confirmată de familia actorului pentru The Guardian.