25 apr. 2015 | 10:05

Yahoo! vrea să îți securizezi telefonul după ureche. Cum devine aceasta nouă amprentă

ACTUALITATE
Yahoo! vrea să îți securizezi telefonul după ureche. Cum devine aceasta nouă amprentă

După ce ne-am obişnuit să introducem un cod sau să folosim amprenta pentru a ne autentifica pe telefon, nişte cercetători de la ne propun Bodyprint.

Odată cu folosirea smartphone-ului pentru un număr foarte mare de activităţi, securitatea datelor pe care le stocăm în memoria acestuia a devenit din ce în ce mai importantă. În mod uzual, folosim un cod pin sau o amprentă pentru a preveni accesul străinilor la telefon, se pare însă că există şi alternative mai interesante.

Bodyprint este numele unei noi tehnologii demonstrate zilele trecute la Computer-Human Interaction Conference (CHI) din Seul. Aceasta foloseşte display-uri capacitive obişnuite, precum cele din aproape orice smartphone, pentru identificarea posesorului. Pentru că rezoluţia de intrare a acestor panouri este foarte mică, un grad sporit de precizie nu poate fi dobândit decât dacă sunt scanate părţi ale corpului de dimensiuni mai mari decât vârful unui deget.

Momentan s-a experimentat cu urechi, un pumn, falange, cinci degete sau întreaga palmă. Oricare dintre acestea în contact cu ecranul gadgetului vostru favorit funcţionează pentru autentificare.

Partea bună cu această tehnologie, pe lângă un grad ridicat de precizie, se află în multe alte aplicaţii practice decât cele evidente. Nu trebuie să folosiţi Bodyprint doar pentru autentificarea pe telefon. Puteţi în schimb să blocaţi accesul la anumite documente sau să răspundeţi la un apel telefonic doar prin contactul urechii cu ecranul de la smartphone.

Momentan, tehnologia a fost testată doar pe 12 utilizatori cu o rată de succes de 99,98%. Rămâne ca echipa din spatele acestui proiect să mai lărgească eşantionul de test înaintea implementării în soluţii comerciale.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele