Viitorul tuturor lucrurilor conectate la internet e unul în care web-ul va exista peste tot
România a ajuns una dintre țările cu cea mai bună conexiune la internet pentru că a adoptat rapid noua infrastructură bazată pe fibră optică în locul celei vechi pe cupru. Există un potențial similar pentru a fructifica oportunitățile Internetului Tuturor Lucrurilor. Iată cum vede Cisco acest potențial pentru România și întreaga lume.
La jumătatea lunii martie, Cisco a organizat în București conferința Cisco Connect cu tema „Making innovation happen”. Cei prezenți au discutat despre au discutat despre importanța Internetului Tuturor Lucrurilor (cunoscut drept Internet of Everything sau IoE), următorul val în era internetului și cum tendințele majore, printre care cloud, mobilitate, big data analytics, IoT și securitate, ajungând să fie interconectate.
În acest context, Cisco estimează o creștere semnificativă a traficului de date în cloud, de la 3,1 zettabytes în 2013 la 8,6ZB în 2018. Ca să îți dai seama mai bine de ce înseamnă așa ceva, un zettabyte are un trilion de gigabytes. În continuare, din fericire, România se află între țările cu cele mai performante rețele fixe, lucru care îi permite implementarea mult mai ușoară a serviciilor avansate de cloud. Am vorbit cu Peter Jajdu, director general de operațiuni la SEE Cisco (foto mai jos), despre acest internet care va domina totul și dacă se adeverește prognoza lui Eric Schmidt, că dispare web-ul.
Cât mai are de trăit web-ul așa cum îl știm?
„Voi răspunde foarte simplu că Internetul va dispărea“, a declarat Eric Schmidt, președintele Google, la sfârşitul unei dezbateri organizate la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia, în luna ianuarie. Dacă ți-e teamă că internetul va dispărea, odată cu toate like-urile și pozele de pe Facebook, nu e chiar așa. Și Schmidt a completat răspunsul, spunând că se va schimba în altceva.
Peter Jajdu spune că nu putem să știm precis cum se va schimba, dar putem intui transformările. „Știu că vorbim despre o multiplicare a web-ului, se va extinde. Ceea ce noi știm acum ca fiind este vechea tehnologie, prima, dar trebuie să trecem mai departe. Și o dovadă este necesitatea creării standardului IPv6, pentru a genera mai multe adrese IP, pentru că vom avea tot mai multe dispozitive“, a explicat Jajdu.
Desigur, există și teama de amenințări informatice. Deja se poate să ataci un dispozitiv, iar printr-o rețea wireless să ajungi la celelalte. Directorul Cisco susține însă că oricât ne-am feri de așa ceva, nu le putem evita și că vom ajunge să le găsim rezolvare pe măsură ce apar probleme. „Nu cred că viitorul este atât de negru. Desigur că există amenințări, până și o bancă fizică poate fi jefuită, și de aceea sunt esențiale investițiile în securitate, dar discutăm de posibilități mai mari“, a completat Jajdu.
Printre aceste posibilități se numără și îmbunătățirea sănătății noastre. „Dacă ai o mașină și aceasta e dotată cu senzori, colectează multe date despre cum funcționează și poate fi optimizată. Același lucru, dacă în corpul nostru am avea senzori, am putea să ne îmbunătățim sănătatea, s-o monitorizăm mai ușor. Iar asta s-ar putea întâmpla în 10-20 de ani”, a mai spus directorul Cisco.
În acest Internet al Tuturor Lucrurilor, Cisco și Telekom au început construcția unui ecosistem capabil să ofere soluții și servicii pentru orașe inteligente. Mai exact, vorbim de Smart Lighting, o tehnologie destinată eficientizării energetice și de o soluție pentru parcările inteligente. Parcările conectate, spre exemplu, permit unui oraș să direcționeze șoferii către locurile disponibile și astfel să reducă aglomerația din trafic și să optimizeze veniturile generate de acestea. Experții estimează că până la 40% din aglomerația din trafic este cauzată de șoferii care caută locuri de parcare.
Orașele devin mai inteligente, fie prin inițiative private, fie de stat. Această „deșteptare” se extinde la mai multe niveluri, pornind de la brățări de fitness care monitorizează pulsul la date despre ceea ce căutăm online. Dacă e bine sau rău, încă nu știm. Dar cum e cazul cu noile tehnologii ale internetului, ne vom da seama din mers cum e bine să fie folosite.