01 apr. 2015 | 12:00

Urmașul Internet Explorer: Project Spartan e în noul beta de Windows 10 [VIDEO]

ACTUALITATE
Urmașul Internet Explorer: Project Spartan e în noul beta de Windows 10 [VIDEO]

Deşi mai au mult de lucru până la lansarea oficială a noului browser web, este inclus în cea mai recentă versiune beta de Windows 10.

Pentru a crea un Windows 10 pornind, în mare parte, de la feedback-ul utilizatorilor, cei de la Microsoft fac eforturi semnificativ pentru a lansa o nouă iteraţie beta a sistemului de operare la fiecare câteva săptămâni. Multe dintre ele nu includ schimbări semnificative de funcţionalitate sau interfaţă, dar există şi excepţii de la regulă.

Cea mai nouă variantă de Windows 10 Consumer Preview cu numărul 10049 a fost lansată zilele trecute către membrii programului Windows Insider. Printre alte schimbări de fond, aceasta este prima ce include Project Spartan, noul browser ieşit din Redmond. Cei de la Microsoft au insistat destul de mult pe faptul că aceasta este prima versiune publică a respectivului browser şi că va suferi numeroase schimbări până la varianta finală.

În primul rând, momentan, din Project Spartan lipsesc funcţii de bază precum istoricul paginilor vizitate sau un buton de downloads. Tot acum, puteţi însă, pentru prima oară, să apelaţi la asistentul virtual Cortana pentru a iniţia căutări şi pentru a interacţiona cu diverse funcţii din browser. De asemenea, puteţi adăuga notiţe paginilor web sau puteţi apela la un Reading Mode pentru a parcurge mai uşor articole stufoase. Cortana cel mai bine se descurcă în limba engleză, o particularitate pe care nu trebuie să o neglijaţi dacă vă plac comenzile vocale.

În continuare, va fi inclus în versiunile beta de Windows 10, dar browser-ul implicit pe care îl veţi putea apela din taskbar va fi Project Spartan. Ca performanţă reală la încărcare paginilor web, noul browser ar trebui să fie mult mai sprinten datorită adoptării motorului de randare Edge. În continuare va fi asigurată şi compatibilitatea cu vechile pagini web, inclusiv cu extensiile ActiveX, doar că în respectivele cazuri va fi folosit motorul de randare Trident din IE11.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele