Universul este pe moarte și nu avem cum să oprim acest proces
”Universul moare încetul cu încetul”, se arată într-o declarație oficială de la Observatorul Astronomic European pentru Emisfera Sudică.
Doar pentru că Universul se întinde la infinit, nu înseamnă că va exista la infinit. Cel puțin asta indică cele mai recente studii realizate de cercetătorii europeni.
Potrivit acestora, galaxiile ar pierde energie într-un ritm alarmant, lucru care confirmă că toată energia Universului se va disipa în cele din urmă.
Studiul a fost realizat pe 200.000 de galaxii și a relevat faptul că acestea și-au pierdut deja jumătate din energie. Teoria că Universul va muri printr-o creștere a entropiei nu este nouă, dar această analiză este cea mai detaliată de până acum, iar măsurarea energiei a unei porțiuni din Univers a fost făcută cu precizie foarte mare. Mai exact, s-au studiat 21 de lungimi de undă, de la ultraviolet la infraroșu, iar toate se află în scădere, potrivit IFLScience.com.
Pentru a efectua acest studiu, s-au folosit numeroase telescoape, atât terestre cât și spațiale. Totuși, care este motivul acestor pierderi de energie? Este destul de simplu. Stelele își consumă ”combustibilul” și îl transformă în lumină și căldură. Când unele stele ajung la finalul vieții, se produce un fenomen devastator numit supernovă. Această explozie poate da naștere unor stele noi, dar încele din urmă, energia este degajată atât de departe încât nu se mai pot naște sori noi.
În galaxiile studiate, rata formării stelelor s-a înjumătățit pe o perioadă de peste două miliarde de ani. Partea bună este că va dura încă câteva miliarde de ani ca Universul să dispară de tot, însemnând că ne putem trăi viețile fără grija unei Apocalipse datorată morții Universului.
Teoria prezentată mai sus este puțin diferită de o alta privind moartea Universului, care susține că pe măsură ce expansiunea acestuia se produce dintr-un ritm din ce în ce mai rapid, corpurile cosmice vor fi atât de distanțate încât nu vor mai interacționa între ele. Practic, Universul nostru ”e pe ducă” din mai multe motive.
Cu toate astea, nu se știe care va fi motivul pentru care Universul nostru va muri, adică care dintre cauze îi vor provoca sfârșitul. Contează foarte mult rata de accelerare a expansiunii și nu se știu deocamdată cauzele pentru acest fenomen.