24 apr. 2015 | 16:35

Uniunea Europeană va opri abuzul de putere în mediul online: Cum va face asta

ACTUALITATE
Uniunea Europeană va opri abuzul de putere în mediul online: Cum va face asta

Comisia Europeană a declanşat o investigație împotriva gigantului Google la începutul acestei luni și se pare că nu se va opri aici.

Comisia Europeană consideră că Google a abuzat de poziția sa pe piața motoarelor de căutare din Europa, favorizând serviciul Google Shopping de comparare a prețurilor în dauna instrumentelor terțe disponibile online. Odată cu amenda care ar putea ajunge la 6 miliarde de euro, Google ar putea fi obligată să își schimbe modelul de business.

Experţii Uniunii Europene iau acum în considerare înfiinţarea unei noi autorităţi de reglementare, al cărei rol va fi monitorizarea şi ţinerea sub control a puterii exercitate nu numai de Google, ci și de Facebook şi alte companii gigant, active în mediul online.

Cazul Google nu va fi repetat

Potrivit publicației The Wall Street Journal, oficialii de rang înalt ai Uniunii Europene au înaintat un document în care sunt menţionate 32 de platforme online, majoritatea din Statele Unite, care pot exercita o influenţă majoră asupra economiei. Documentul sugerează posibilitatea înfiinţării unei noi instituții pentru monitorizarea activităţii acestor companii, cu reguli care să împiedice comiterea de abuzuri de tipul celor care fac obiectul investigaţiei aflată deja în derulare.

În cazul Google, Comisia poate impune amenzi de până la 10% din veniturile obţinute de Google, iar asta înseamnă 10% din cele 66 de miliarde de dolari obținute de companie anul trecut. Această investigație a CE este completată de cea care vizează Android, sistemul de operare controlat de Google, dar oferit gratuit partenerilor care produc dispozitive.

Noua autoritate ar putea opri companiile gigant să își folosească influenţa pentru a împiedica vânzătorii să-şi ofere produsele la preţuri mai mici prin intermediul altor furnizori de servicii. Pentru a asigura respectarea acestor reglementări, documentul sugerează înfiinţarea unui corp de control cu autoritate la nivelul întregii Uniuni Europene, capabil să verifice activitatea companiilor şi să acţioneze ca intermediar în soluţionarea oricărei dispute.

Totuşi, pentru a fi implementat, planul trebuie mai întâi propus în mod formal guvernelor europene, pentru a fi aprobat.