Un student a creat o pagină web pe care o controlezi prin gesturi
Daniel Rapp, un student suedez, a descoperit o modalitate inedită de a folosi efectul Doppler pentru a face un mic truc cu o pagină web.
Efectul Doppler constă în variația frecvenței unei unde emise de o sursă de oscilații, dacă aceasta se află în mișcare față de receptor. Efectul Doppler poate fi constatat atât în cazul undelor electromagnetice (inclusiv lumina), cât și în cazul undelor elastice (inclusiv sunetul). Frecvența măsurată crește atunci când sursa se apropie de receptor și scade când sursa se îndepărtează de receptor.
Ideea de a folosi efectul Doppler în interacțiunea cu un computer nu este brevetată de Daniel. Prima dată a fost exploatată de Microsoft, în 2012. Tehnica este destul de simplă și nu necesită alte materiale în afară de un microfon și niște difuzoare, capabile să repereze schimbarea de frecvență a unei unde sonore. Cum? Prin emiterea de sunete imperceptibile și prin măsurarea schimbării de frecvență care se produce în clipa în care mâna utilizatorului execută un anumit gest.
Inspirat de cercetările Microsoft, Daniel a încercat să reproducă rezultatele și a sfârșit construindu-și propria pagină web, cu o serie de demonstrații ale efectului Doppler.
Atâta timp cât ai un microfon și niște difuzoare funcționale(și folosești Chrome), poți derula în sus și în jos pagina, poți cânta la theremin sau pur și simplu să urmărești felul în care computerul reacționează la gesturi.