Un nou studiu: Smartphone-ul tău ar putea detecta cutremure
Avertizarea oamenilor în legătură cu producerea cutremurelor ar putea salva vieți, dar multe țări nu își permit sisteme sofisticate. Oamenii de știință vor să implementeze o astfel de tehnologie într-un obiect accesibil aproape oricui: smartphone-ul.
Un studiu publicat în Science Advances arată că o rețea de telefoane mobile ar putea constitui un substitut pentru seismograful modern. Cercetătorii au conceput o hartă care are arată felul în care ar funcționa un detector de cutremure inclus în smartphone. Se pare că GPS-ul unui telefon este mai puternic decât ai putea crede, potrivit The Verge.
Smartphone-ul, înlocuitor al detectoarelor seismice complexe
Sistemele care avertizează în legătură cu producerea cutremurului detectează primele trepidații, acest lucru ajutându-le să determine care este epicentrul și cât de puternic ar putea fi seismul. Aceste predicții acordă oamenilor un interval crucial de timp pentru a se pregăti. Se pare că noua metodă nu ar avea cum să fie la fel de eficientă precum sistemele complexe. Totuși, ar putea fi o soluție pentru țările care nu pot investi în detectoare seismice la scară mare. Un smartphone are inclus aproape tot ce ți-ai putea dori de la un detector de cutremure, chiar dacă GPS-ul celor entry-level și mid-level nu este întotdeauna foarte precis.
4.700 de telefoane detectează un seism în cinci secunde
Pentru a determina dacă o astfel de tehnologie ar putea funcționa, cercetătorii au analizat două cutremure: unul real și unul ipotetic. Echipa a analizat datele cutremurului din Tohoku, Japonia, care s-a petrecut în 2011. Acesta a fost detectat de 462 de senzori seismici din zona în care s-a produs. Oamenii de știință au înlăturat date până când informațiile detectate de senzori erau la același nivel cu datele pe care le-ar putea detecta GPS-ul unui smartphone. Folosind algoritmii potriviți, un cutremur poate fi detectat astfel la 77 de secunde după primele trepidații.
Pentru rezultate mai relevante, cercetătorii au simulat un cutremur cu magnitudinea de 7 grade lângă San Francisco, similar celui care s-a produs în 1989 în aceeași zonă. Aceștia au folosit hărți pentru a determina câte telefoane ar putea fi în rază și le-au comparat cu datele necesare detectării seismului. Dacă doar aproximativ 4.700 de telefoane ar fi active, cutremurul ar putea fi detectat la doar cinci secunde distanță de trepidațiile incipiente.
Oamenii de știință susțin că asta nu e neapărat o veste bună, pentru că e greu de stabilit câte telefoane ar fi active. Chiar dacă aplicațiile ar fi „adoptate” de o bună parte a populației, acest lucru nu implică automat și faptul că vor fi pornite în mod constant. GPS-ul consumă multă baterie, iar o astfel de aplicație l-ar solicita încontinuu.
Următorul pas al cercetătorilor este să lanseze un proiect-pilot în Chile. Țara nu beneficiază de sisteme capabile să detecteze un seism în avans, așa că un sistem bazat pe telefoanele mobile ar putea avea un rol crucial. Oamenii de știință vor comercializa telefoane cu GPS extern, care vor fi folosite exclusiv detectării cutremurelor.