24 sept. 2015 | 15:38

Cât de nesănătos e, de fapt, un Big Mac

ACTUALITATE
Cât de nesănătos e, de fapt, un Big Mac

Încă o zi, încă un infografic dramatic. De data aceasta, am trecut de la zahăr la efectele devastatoare ale unui Big Mac, care s-ar putea să nu fie chiar atât de tragice, totuși.

Creat de Fast Food Menu Price, acest grafic ar trebui să te facă să nu mai mănânci niciodată un Big Mac, pentru că riști să fii distrus în maximum o oră. Cei de la IFL Science, în schimb, nu sunt de acord cu această viziune dramatică și consideră că un semn de întrebare trebuie să fie ridicat din start de faptul că nu e menționată ca sursă nicio publicație științifică.

Big Mac

Din start, te induce în eroare faptul că sunt menționate în aceeași frază numărul mare de calorii și creșterea nivelului de zahăr în sânge. Caloriile nu sunt responsabile pentru creșterea nivelului de zahăr, ci carbohidrații. În plus, e demn de menționat și faptul că depinde de carbohidrați și de indicele glicemic.

De exemplu, pâinea albă, pentru că are un indice glicemic mare, e absorbită imediat și generează un flux de zahăr peste limita normală. Un Big Mac are trei felii de pâine în el, așadar ar fi cumva logică asocierea. Lucrurile nu sunt atât de simple, totuși, pentru că depinde și de fiecare organism în parte, cât și de nivelul de grăsimi din alimente.

Să nu uităm și de faptul că rețetele diferă, așa că nu se poate generaliza asupra efectelor nocive. În Marea Britanie, de exemplu, nu e folosit siropul cu un conținut mare de fructoză popular în America, iar Big Mac-ul englezilor are mai puține calorii și mai puține grăsimi. În Suedia, în schimb, nivelul de grăsime e mai mare.

În ceea ce privește dopamina, hormonul plăcerii și fericirii, există adevăr științific. Mâncarea de la fast-food generează o secreție mai mare de dopamină, ceea ce înseamnă că dă dependență. Dar chiar și aici, lucrurile sunt relative. Mâncatul excesiv a fost asociat cu modificări în structura chimică a creierului și cu o susceptibilitate mai pronunțată în fața dependențelor.

Per total, Big Mac-urile nu sunt chiar atât de diferite de alte sandwichuri asemănătoare. Cel mai îngrijorător aspect e conținutul mare de sare, care, din nou, variază în funcție de țara-sursă. Da, o cantitate mare de sare duce la deshidratare, iar setea poate fi confundată cu foamea. Și aici, însă, există variații și o sumedenie de factori care au o pondere mare. Prin urmare, Big Mac-ul, ca orice produs de la fast-food, nu e bun pentru tine, dar nici nu o să te distrugă fizic dacă îl consumi ocazional.