Top 5 mituri din tehnologie în care ai ajuns să crezi fără să știi de ce o faci
Deși folosim computere și telefoane inteligente de ceva timp, tot nu știm exact cum funcționează. Astfel, am ajuns să credem în tot felul de mituri ale tehnologiei, crezând că astfel avem grijă de dispozitivele noastre așa cum trebuie.
[related]
Modul ”incognito” îți protejează intimitatea
Unul dintre cele mai comune ar fi că o fereastră incognito sau privată te păstrează complet anonim. În realitate, browserul pur și simplu nu va păstra evidența istoricului și nu se va loga automat la oricare dintre conturile tale. E util pentru a „ascunde” de alții activitatea ta online, dar asta nu înseamnă că identitatea ta rămâne secretă. Site-urile îți memorează furnizorul în condiții normale, așadar, gândește-te bine înainte de a vizita un site, mai ales dacă nu ar trebui să faci asta.
Telefonul nu trebuie lăsat la încărcat peste noapte
Cu toții ne lăsăm telefoanele la încărcat peste noapte. Altfel spus, le ținem conectate mult mai mult decât ar fi nevoie pentru ca bateria să se încarce complet. Există însă credința că această activitate ar afecta durata de viață a bateriei în timp. Nu mai este cazul cu aceste baterii de pe noile telefoane și tablete. Smartphone-urile moderne au baterii litiu-ion sau litiu-polimer și sunt suficient de „inteligente” pentru a se opri din încărcare atunci când ating capacitatea maximă.
Telefonul nu trebuie încărcat decât atunci când e descărcat complet
Probabil ți s-a mai spus și să nu îți pui telefonul la încărcat până bateria nu e complet golită. Acesta nu este altceva decât un alt mit care nu se mai aplică actualelor baterii. De fapt, e posibil să fie chiar mai sănătos pentru baterie să o încarci înainte de a fi golită. Un ciclu de încărcare constă în încărcarea bateriei până la capacitate maximă, iar motivul pentru care durata de viață a bateriei scade în timp este pentru că deja și-a atins numărul de cicluri la care rezistă, nu pentru că o conectezi atunci când e pe jumătate goală.
Megapixelii contează
Majoritatea oamenilor au impresia că numărul de megapixeli este vital pentru calitatea fotografiilor. Totuși, aceasta este determinată, în mare parte, de cât de multă lumină poate capta senzorul. Senzorii mai mari ar putea veni cu pixeli mai mari, iar cu cât este mai mare un pixel, cu atât mai multă lumină poate absorbi. Prin urmare, dimensiunea pixelului este ceea ce contează, mai degrabă decât numărul lor.
Telefonul provoacă cancer
Dacă ai o mamă foarte protectoare, prieteni paranoici sau, ei bine, conexiune la Internet, cu siguranță ai auzit de suficient de multe ori că vei face cancer la creier dacă mai folosești mult telefonul mobil. Totuși, nu există nicio dovadă clară a acestui fapt. Desigur, telefoanele mobile emit radiații care pot fi absorbite de țesutul uman, dar până la cancer este cale lungă. Nu există niciun caz concret de persoană care să se fi îmbolnăvit din cauza frecvențelor radio. Desigur, asta nu înseamnă că e sănătos să dormi cu telefonul lipit de cap.