28 sept. 2015 | 12:20

Ți-ar putea fi refuzat un împrumut bancar din cauza prietenilor de pe Facebook?

ACTUALITATE
Ți-ar putea fi refuzat un împrumut bancar din cauza prietenilor de pe Facebook?

În august, Facebook a prezentat un patent prin care poate analiza lista de prieteni a unui utilizator, pentru a stabili dacă i se va permite să facă anumite lucruri.

„De exemplu, atunci când un individ aplică pentru un împrumut, banca poate examina creditele membrilor rețelei sociale cu care este conectat respectivul. Dacă ratingul mediu al acestor membri depășește scorul minim, atunci cererea va fi procesată în continuare. Altminteri, va fi respinsă”, scrie într-unul dintre paragrafe.

Mai clar, dacă ai nevoie de un împrumut, iar prietenii tăi stau prost cu creditele, banca îți poate respinge cererea. Pare nedrept, iar unii critici cred că o astfel de practică le va învia pe cele discriminatoare cu care omenirea s-a confruntat de-a lungul istoriei. În secolul 20, băncile puteau refuza ipotecile în cazul celor care locuiau în cartiere sărace. Trăim în secolul 21, așa că ai crede că sistemul poate fi mai obiectiv de atât. Deși tot ce facem spune ceva despre noi, e poate exagerat să cataloghezi o persoană și să îi refuzi drepturi în funcție de cei cu care interacționează în online.

Aaron Rieke, director al politicii tech pentru Upturn, pe de altă parte, ne spune să nu ne facem griji încă. Acesta crede că e puțin probabil ca Facebook să își implementeze ideile din patent, iar motivele sunt simple. În primul rând, deocamdată Facebook se bazează ca utilizatorii să își ofere datele voluntar. „Facebook face bani încurajând oamenii să aibă rețele mari de prieteni și să creeze mult conținut. M-ar surprinde dacă ar decide să intre în parteneriate cu băncile, cu atât mai puțin la un asemenea nivel, pentru că asta i-ar face pe oameni să se simtă inconfortabil”, a explicat acesta.

De asemenea, Facebook ar avea de-a face și cu obstacole legale. Prin vânzarea informațiilor către bănci, ar putea intra în atenția Fair Credit Reporting Act, tocmai pentru că ar putea da mai multe informații decât este necesar despre utilizatori. Dacă băncile aleg, totuși, să se bazeze pe criteriile furnizate de Facebook, ar trebui să se asigure că împrumuturile respectă actul Equal Credit Opportunity, care datează din 1974. Acesta interzice discriminările în funcție de o sumă de factori, printre care se numără rasa, genul, religia, potrivit The Atlantic.

Așadar, o politică neutră sau o practică disproporțională, care defavorizează oamenii pe criterii inexacte și discutabile, e încă ilegală. „Practic, principiul ar fi că eu sunt sărac, prietenii mei sunt săraci, așadar îmi refuzi împrumutul, sau prietenii mei au un anumit statut etnic, așa că din nou, creditul îmi este refuzat. Ar fi foarte disparat și imparțial”, a mai spus Rieke. Totuși, cea mai bună garanție că o persoană își poate permite să plătească un împrumut făcut e propriul istoric. Așadar, implementarea unui patent care se bazează pe o evaluare a prietenilor persoanei ar fi dificilă și cu siguranță ar stârni multă revoltă.