Teoria care ar putea schimba percepția asupra Universului: A avut loc sau nu Big Bang-ul?
Teoria Big Bang-ului, acceptată de către majoritatea comunității de fizicieni, este contrazisă de o nouă teorie conform căreia Universul a existat dintotdeauna.
Când vine vorba de ”nașterea” Universului, teoria Big Bang-ului este cea acceptată de majoritatea fizicienilor din lume la acest moment. Conform Big Bang-ului, Universul s-a extins de la o singură entitate primordială cu o densitate infinită și cu o temperatură extrem de ridicată. Teoria explică de ce Universul este într-o continuă expansiune și de ce beneficiază de o aparentă uniformitate în orice direcție.
Cu toate acestea, teoria nu reușește să răspundă la toate întrebările. Mai exact, la cele legate de ce s-a întâmplat înainte și în timpul ”singularității”, momentul în care Universul ocupa un singur punct dens. Site-ul Phys.org a lansat de curând un material despre doi cercetători, unul din Canada și unul din Egipt, care susțin că au rezolvat, în sfârșit și această problemă. După studii intense, ei au ajuns la concluzia că Universul nu are vârstă, el existând dintotdeauna. Asta, în condițiile în care până acum se credea că Universul are o vechime de aproximativ 13,8 miliarde de ani.
Modelul propus de cei doi fizicieni se bazează pe studiile din anii ’50 ale lui David Bohm. Acesta a experimentat cu înlocuirea geodeziei clasice cu așa-zisele ”traiectorii cuantice” pe care cercetătorii le-au aplicat acum unei ecuații create de fizicianul indian Amal Kumar Raychaudhuri. Teoria rezultată elimină nu numai posibilitatea unui ”Big Bang”, ci și pe cea a unui ”Big Crunch”, o eventuală compactare a Universului. Mai exact, Universul nu are început și nici sfârșit.
Cei doi vor continua cercetările, luând în considerare pe viitor unele perturbări, însă nu se așteaptă ca acest lucru să afecteze în mare măsură rezultatele finale.