De ce nu ne face Internetul mai deștepți
Un nou studiu realizat la universitatea Yale confirmă un efect foarte grav al conectivităţii la internet asupra procesului educaţional al persoanelor indiferent de vârstă.
Accesul la internet ne-a deschis multe orizonturi când vine vorba de acces rapid la informaţii din orice domeniu. Din păcate, acelaşi acces facil la informaţie ne-a deformat semnificativ viziunea pe care o avem asupra propriului volum real de cunoştinţe. Pe marginea acestui trend, un nou studiu realizat la universitatea Yale atestă unul dinte cele mai negative exemple legate de asimilarea unor noi date pornind de la un chestionar aparent banal.
Până la publicarea studiului în Jurnalul de Psihologie Experimentală, au fost analizate în detaliu răspunsurile a peste 1000 de participanţi la experiment. Cei care şi-au dat cu părerea despre un subiect după ce au avut timp să-l cerceteze pe internet, erau convinşi că-şi pot da cu părerea, într-un mod complet nefondat, despre un alt subiect nelegat în vreun fel de primul. Vorbim practic de un optimism neancorat în realitate. Un individ caută informaţii despre subiectul A pe internet şi este mult mai încrezător să-şi exprime opinia pe un subiect B decât cineva care nu a are acces la internet, deşi nu ştie nimic.
Per ansamblu s-a dovedit că participanţii la test care au avut acces la internet erau mult mai încrezători în cunoştinţele lor şi se simţeau mult mai deştepţi decât cei fără internet. Încercând să găsească un răspuns pentru acest trend îngrijorător, Frank Keil, profesor de psihologie la Yale, a afirmat că vinovat este volumul foarte vast de cunoştinţe pe care îl avem la îndemână online. Acesta ne generează un nivel de confuzie între baza internă de cunoştinţe, din minte şi baza externă, de pe internet. Acelaşi Keli a făcut până şi o comparaţie cu o substanţă halucinogenă cognitivă.
,,Cu acces la internet, liniile devin înceţoşate între ceea ce ştii şi ceea ce crezi că ştii. Informaţii personale corecte sunt greu de dobândit, iar internetul s-ar putea să facă această sarcină şi mai dificilă.” Matthew Fisher, cercetător principal pe respectivul proiect, şi-a exprima reticenţa pe marginea beneficiilor oferite de internet.