23 sept. 2015 | 14:58

Sony Xperia Z4 Tablet – Cum să construiești o tabletă aproape perfectă [REVIEW]

ACTUALITATE
Sony Xperia Z4 Tablet - Cum să construiești o tabletă aproape perfectă [REVIEW]

În urmă cu câteva luni am fi spus foarte clar că Sony Xperia Z4 Tablet este de departe cea mai bună tabletă Android de pe piață.

Între timp, însă, pe piață au apărut noi dispozitive, iar tableta celor de la Sony are parte acum de un competitor serios. Este vorba, desigur, despre Samsung Galaxy Tab S2, al cărui review îl vom publica în viitorul apropiat. Revenind la tableta celor de la Sony, trebuie să menționăm că la momentul lansării acesteia, nu exista un adevărat rival Android pentru iPad Air 2. Samsung Galaxy Tab S, deși extrem de apreciată, era considerată de unii inferioară dispozitivului creat de cei de la Apple.

Noul dispozitiv al celor de la Sony nu aduce schimbări extrem de importante când vine vorba de design. După se poate observa extrem de ușor, tableta beneficiază de aceeași construcție simplă pe care am mai întâlnit-o pe Z2 Tablet: este extrem de subțire, este extrem de ușoară și este rezistentă la apă. Dacă sunteți fani ai dispozitivelor Sony, atunci vă veți îndrăgosti de aceasta încă de la început. Japonezii nu au folosit metal, însă au optat pentru un policarbonat extrem de plăcut la atingere și care beneficiază de o aderență extrem de bună.

Sony Xperia Z4 Tablet (11)

Din punct de vedere al grosimii, avem de-a face cu o tabletă cu o grosime de 6,1 milimetri, aflându-se la egalitate din acest punct de vedere cu iPad Air 2. Samsung Galaxy Tab S2, de cealaltă parte, este cu 0,5 milimetri mai subțire, având doar 5,6 mm. Totuși, atunci când vă jucați sau faceți o fotografie acest lucru poate fi un dezavantaj, din cauza marginilor ascuțite ale display-ului. Cât despre greutate, Sony Xperia Z4 Tablet nu cântărește decât 392 de grame, la fel de mult precum dispozitivul Samsung (care are un ecran mai mic, de 9,7 inci).

Butoanele pentru pornirea ecranului și pentru volum sunt situate pe partea stângă, cei de la Sony montând portul micro USB pe partea stângă a ecranului. Acesta din urmă are o diagonală de 10,1 și suportă o rezoluție QHD de 2.560 x 1.440 de pixeli.

Sony Xperia Z4 Tablet (12)

Una dintre cele mai interesante aplicații instalate pe tabletă este PlayStation Remote Play. Astfel, în condițiile în care aveți un PS4, puteți conecta consola și tableta la aceeași rețea WiFi pentru a putea avea parte de un al doilea ecran. În acest fel, veți putea folosi superbul display cu o densitate de aproape 300 de pixeli pe inch pentru a vă bucura de jocurile preferate de pe consolă. Nici măcar nu este nevoie să conectați controller-ul. Vă puteți juca GTA V sau Bloodborne folosind doar touchscreen-ul tabletei, însă nu vă sfătuim să faceți acest lucru.

Lista de specificații pentru Sony Xperia Z4 Tablet include un procesor Qualcomm Snapdragon 810. Probleme legate de supraîncălzire ale acestuia au fost printre cele mai discutate subiecte ale lunilor trecute, determinându-i pe cei de la Samsung să renunțe la Snapdragon 810 în favoare propriului Exynos 7420 atunci când au introdus pe piață noul Galaxy S6. Cu toate acestea, Sony Xperia Z4 Tablet par ea fi un caz fericit. Tableta nu s-a supraîncălzi nici în timp ce erau actualizate aplicațiile, nici în timp ce rulam materiale video pe YouTube și nici măcar atunci când mă jucam.

Sony Xperia Z4 Tablet – Puncte Pro

Performanțele sunt remarcabile, Sony folosind unele dintre cele mai bune componente accesibile la momentul lansării. Pe lângă procesorul Qualcomm Snapdragon 810, sub display-ul QHD de 10,1 inci mai găsim 3GB RAM, 32GB pentru stocarea datelor și o baterie de 6.000mAh. Nu cred că există un joc pe Play Store în acest moment care să încetinească această tabletă, indiferent de nivelul de detaliu. Multitasking, gaming, redare de materiale video, toate acestea par a fi o nimica toată pentru Xperia Z4 Tablet.

Sony Xperia Z4 Tablet (9)

Display-ul, după cum am menționat, are o diagonală de 10,1 inci și suportă o rezoluție QHD, fiind unul dintre cele mai bune pe care le puteți găsi pe vreo tabletă. După cum era de așteptat, calitatea imaginilor oferite este una de invidiat, unghiurile de vizualizare sunt largi. Nu va trebui să vă faceți griji în legătură cu luminozitatea, ecranul comportându-se exemplar atât pe întuneric, cât și în lumină puternică.

Autonomia bateriei este una invidiat. Capacitatea de 6.000mAh a acumulatorului nu este una impresionantă, având în vedere dimensiunile și rezoluția display-ului. Japonezii susțin că tableta poate reda până la 17 ore de materiale video fără a avea nevoie de o reîncărcare. Nu cred că astfel de performanțe pot fi realizate foarte des, media fiind, totuși, undeva la 10 ore. 

Sony Xperia Z4 Tablet – Puncte Contra

Prețul pe care Sony l-a fixat nu face din Xperia Z4 Tablet unul dintre cele mai accesibile dispozitive de pe piață. Tableta oferă performanțe de top și suportă Remote Play, însă aceste lucruri nu explică diferența de preț în comparație cu Galaxy Tab S și Nexus 9.

Sony Xperia Z4 Tablet poate fi achiziționat de pe site-ul Quickmobile pentru suma de 3.500 de lei.

Sony Xperia Z4 – Concluzie

Într-un final, ajungem la aceeași întrebare: merită să cumpărați un Sony Xperia Z4 Tablet? Ca de obicei, răspunsul este ”depinde”. Dacă raportul calitate/preț este ceea ce vă interesează și vreți să economisiți niște bani, atunci există numeroase alte soluții mai bune pe piață. Despre două dintre ele (Samsung Galaxy Tab S și Nexus 9) am vorbit mai devreme. Dacă prețul, însă, nu este atât de important în raport cu performanțe și dețineți un PlayStation 4, atunci Sony Xperia Z4 Tabletaeste una dintre cele mai bune variante pe care le aveți la dispoziție.