Singurul laborator din spațiu al astronauților: ce trebuie să știi despre Stația Spațială
Stația Spațială Internațională (ISS), un laborator orbital unic pentru cercetări în condiții de microgravitație, considerat esențial pentru pregătirea misiunilor cu echipaj uman pe Marte, sărbătorește 15 ani de prezență umană continuă la bordul său.
Evoluând la o altitudine medie de 370 km, construcția acestui avanpost orbital de 450 de tone a început în 1998 și s-a încheiat în 2011. ISS este locuită de un echipaj de astronauți, astăzi în număr de șase, din 2 noiembrie 2000.
„Aspectele cele mai importante ale ISS sunt obiectivele de explorare spațială de lungă durată”, a subliniat astronautul american Scott Kelly, comandantul echipajului actual, într-o conferința de presă în direct alături de toți colegii săi, americanul Kjell Lindgren, rușii Mihail Kornienko, Oleg Kononenko și Serghei Volkov, precum și japonezul Kimiya Yui.
Scott Kelly a început din martie un sejur de un an pe ISS cu colegul său rus Mihail Kornienko, un record pentru Stație, în special pentru a studia efectele psihologice ale microgravitației pe o perioadă lungă de timp, pentru pregătirea unor viitoare misiuni umane spre Marte, la orizontul anilor 2030. Pentru astronautul american Kjell Lindgren „ISS este un banc de probe pentru tehnologii care trebuie dezvoltate și înțelese pentru a reuși o expediție spre Marte”.
El a subliniat că un mare număr din cele peste o sută de experiențe științifice pe Stație „sunt esențiale pentru a înțelege cum se adaptează psihologia umană la microgravitație și ce trebuie făcut pentru a proteja sănătatea umană în timpul unei călătorii foarte lungi spre Marte„. Acesta a explicat efectele nefaste asupra mușchilor, oaselor, sistemului imunitar, precum și riscul crescut de cancer generat de expunerea la radiații cosmice pe o perioadă îndelungată.
Grație experimentelor desfășurate acolo, oamenii de știință au descoperit moduri prin care pot combate boli, purifica apa, accelera creșterea celulelor, dezvolta noi vaccinuri și tehnologii de tratare a cancerului. De asemenea, potrivit unui infografic NASA, au fost realizate 45 de expediții spațiale cu echipaj uman, au fost publicate mai mult de 1.200 de studii, activitățile educaționale au implicat mai mult de 42 de milioane de studenți la nivel global. De asemenea, a fost vizitată de mai mult de 220 de oameni din 17 țări diferite, încă din anul 2000, la bordul ei au fost printate 3D mai mult de 20 de obiecte, iar primul studiu a fost efectuat asupra structurii cristaline a proteinelor. Primii trei locuitori ai ISS, pe atunci formată doar din trei module, au fost americanul Bill Shepherd și rușii Serghei Krikalev și Iuri Gidzenko.