02 iun. 2015 | 11:43

Și bunica ta poate face graffiti-uri: proiectul care aduce împreună arta urbană și bătrânii [FOTO]

ENTERTAINMENT
Și bunica ta poate face graffiti-uri: proiectul care aduce împreună arta urbană și bătrânii [FOTO]

Arta urbană nu este doar pentru tinerii neînțeleși, cu tentative de rebeliune. Se pare că cei trecuți de prima tinerețe se pot bucura la fel de mult de ea.

Proiectul se numește LATA 65 și a fost gândit de Lara Seixo Rodrigues, arhitect, împreună cu Fernando Mendes, fotograf.

„Lata” înseamnă „pot”  în portugheză, iar 65 este vârsta de pensionare în Portugalia. „Proiectul nu a fost înțeles, și foarte puțini oameni au crezut în el, dar am reușit să îl facem și este grozav”, a spus Lara.

Practic, cei doi artiști organizează workshopuri prin intermediul cărora încearcă să creeze o fuziune între generații, făcându-i pe bătrâni să vadă lumea prin ochii celor tineri, și de asemenea, să înțeleagă graffitiul ca formă de protest împotriva normelor și de exprimare artistică.

Au la dispoziție anumite zone în oraș, unde pot desena legal pe ziduri.

Se pare că participanții, cu vârste cuprinse între 63 și 94 de ani, sunt foarte receptivi.

[related]

Creatorii proiectului văd în această inițiativă o modalitate prin care ar putea dărâma o parte din prejudecățile care separă generațiile. Una dintre absolventele de care Lara și Fernando sunt foarte mândri este Luísa Cortesão, despre care spun că are un talent uimitor.

Oricum ar fi, un proiect de acest gen ar prinde bine și în România, unde graffiti-ul este încă perceput negativ, mai degrabă ca formă de vandalizare decât de artă.

Poate în viitor, artiștii urbani vor ieși la desenat cu bunicii lor.